15 септември е денят, в който по традиция се открива

...
15 септември е денят, в който по традиция се открива
Коментари Харесай

Вижте кога е първият учебен ден в различните държави по света

15 септември е денят, в който по традиция се открива образователната година в българското учебно заведение. Тази година по изключение децата се събират на 17 септември, защото 15 се пада събота.
До 1921 година учениците в България са започвали образователните занятия на 1 септември, само че датата се измества с две седмици от земеделското държавно управление на Александър Стамболийски, с цел да могат децата да оказват помощ в прибирането на реколтата.
В наши дни при започване на септември стартира образователната година в немалка част от страните в Европейския съюз - Белгия, Естония, Ирландия, Латвия, Литва, Полша, Словения, Унгария, Франция и фрепублика, както и в други европейски страни, като Босна и Херцеговина, някогашната югославска република Македония, Сърбия, Черна гора и Руската федерация.
Средата на септември бележи началото на образователните занятия в 11 страни членки - България, Гърция, Кипър, Испания, Италия, Португалия, Хърватия, Румъния, Словакия, Австрия и Люксембург.
Интересно е, че в 10 европейски страни първият звънец бие през август - Германия, Дания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Финландия, Нидерландия, Швеция и Швейцария.
В Обединеното кралство пък образователната година стартира на разнообразни дати в другите региони на страната - от края на август до първата седмица на септември.
В Съединените американски щати и Канада няма тъкмо избран ден, в който да стартира образователната година. Първият образователен ден за по-голямата част от учебните заведения е във вторник след Деня на труда, който се отбелязва в първия понеделник на септември.
В Япония първият образователен ден по традиция е при започване на април, когато цъфтят японските вишни сакура, защото е признато, че пролетта символизира началото на нов живот и няма по-подходящо време за започване на учебните занятия.
В Южното полукълбо образователната година стартира в края на февруари и началото на март - Австралия, Аржентина, Бразилия, Чили и други./ БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР