15 са лабораторно потвърдените случаи на морбили у нас. По

...
15 са лабораторно потвърдените случаи на морбили у нас. По
Коментари Харесай

15 са лабораторно потвърдените случаи на морбили у нас

15 са лабораторно доказаните случаи на морбили у нас. По клинични данни болните са над 20.

Очакват се още 18 проби за проучване в Националната референтна лаборатория, те би трябвало да дойдат от РЗИ - Благоевград. Това съобщи шефът на центъра по заразни и паразитни заболявания, доктор Тодор Кантарджиев. Досега в страната ни няма случаи на морбили, откакто детето е било имунизирано.
Проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на НЦЗПБ: Първо и най-важно във всички области, не приказвам единствено за област Благоевград - всички деца, които са пропуснали имунизацията на 13 месеца - предпочитано стартира това. Всички деца, които са до 8 годишна възраст и нямат имунизация за морбили, би трябвало да бъдат ваксинирани. Второто нещо. Трябва доста хубаво да се изясни на младите майки, че деца, които са по-малки от 1 - годишна възраст и не са ваксинирани за морбили - би трябвало да се заобикалят контакти с други деца. Деца до 1 - годишна възраст, неимунизирани в морбили, апелирам да не се водят в страни, където има доста морбили.
Според основния държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев болестта от морбили в страната е лимитирана. По думите му вирусът още циркулира и хората могат да се заразят.
Д-р Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор: Натрупване на неточности. Едната общопрактикуваща лекарка отсрочила година и половина имунизацията, другият пък не намерил децата от ромската махала, не го направил, пък нямало инфекциозно поделение и ги вкарали в детско. Абсолютна неточност. Инфекциозните болести се лекуват в инфекциозни лечебни заведения и клиники не за друго, а тъй като там има условия за изолираност и да не се случи тъкмо това, което се случи.
За болестта няма характерно лекуване, лекуват се затрудненията, безапелационни са експертите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР