15 партии ще влязат в новия парламент на Италия след

...
15 партии ще влязат в новия парламент на Италия след
Коментари Харесай

Как се управлява в коалиция по италиански - специално пред БНТ анализаторът Франческо Галиети

15 партии ще влязат в новия парламент на Италия след успеха на Джорджа Мелони и нейната извънредно дясна партия " Италиански братя ". В Камарата на депутатите от 400 представители дясната коалиция си обезпечи 237 места, лявата - 85, " Пет звезди " има 52-ама депутати, а центристкият блок - 21.

Реформираният избирателен закон сви броя на местата в Сената на 200. Дясната коалиция има там 115 места, а лявата - 44. За съпротива към този момент се оповестиха Демократическата партия, " Пет звезди " и центристкият съюз " Ационе-Италия вива ", който планува малко битие на държавно управление на Джорджа Мелони.

Как се ръководи в коалиция по италиански - вижте изявлението на нашия специфичен делегат в Италия Цветелина Йорданов с анализатора Франческо Галиети от “Полиси сонар ”:

Изглежда, че Джорджа Мелони евентуално ще стане първата жена министър-председател на Италия. Какво я прави толкоз привлекателна за гласоподавателите?

Франческо Галиети: Има разнообразни фактори. На първо място, Мелони се облагодетелства от феномен, на който ставаме очевидци още веднъж и още веднъж, най-малко от 2013 година насам - италианските гласоподаватели отхвърлят традиционите партии и гласоподават за други политически играчи. В предишното най-облагодетелствани от тази наклонност бяха Движение „ 5 звезди " и „ Лига ", които доста бързо се трансфораха от нула в герои. Сега се възползва „ Италиански братя ", ръководена от Джорджа Мелони. Това обаче не е единственият фактор. Мелони свърши чудестна работа, като поведе партията си по един нов път на еволюция, на развиване. Тя се пробва да изтрие аурата на постфашистка партия и да трансформира „ Италиански братя " в същинска националистическа консервативна партия. Именно това я прави толкоз забавна - тази необикновена комбинация сред националистическа консервативна партия от една страна и естествена буржоазна институционална партия. Мелони много сполучливо съумява да балансира сред двете.

Колко още ще се промени тя, в случай че стане министър председател?

Франческо Галиети: В реалност не знаем. Всички имаме разнообразни упования и теории за това какво ще подхваща. Много ще зависи от външни фактори - какво се случва към Италия, войната в Украйна, геополитическото напрежение сред Евразия и Запада. И доста ще зависи и от вътрешни фактори - какви ще бъдат връзките сред „ Италиански братя " и нейните евентуални съдружни сътрудници - „ Форца, Италия " на Силвио Берлускони и „ Лига " на Матео Салвини.

Ако трите партии завоюват болшинство и сформират държавно управление, ще бъдат ли към момента толкоз обединени, колкото демонстрираха на последния си протест?

Франческо Галиети: Трудно е да се каже. Както Вие казахте, те съумяха да запазят единодушие до датата на изборите, а това към този момент е нещо. Представиха се като единна коалиция, а това е доста значимо. За електоралната система, в случай че сте коалиция, това ви дава преимущество. Ако сте коалиция, имате доста по-големи шансове да спечелите нужните ви места. Виждали сме това и преди, само че нормално след изборите нещата бързо се трансформират. През 2018 година дясноцентристите бяха обединени, бяха коалиция, сходно на днешните, само че след изборите „ Лига " заряза личните си съдружни сътрудници и реши да се причисли към Движение „ 5 звезди ". Трябва да забележим дали Мелони ще успее да задържи съдружните си сътрудници или ще търси други разновидности.

Перспективата Джорджа Мелони да стане министър председател на Италия изнервя доста хора в Брюксел и в чужбина. Какви ще бъдат връзките ѝ, каква ще бъде политиката ѝ към Европейския съюз?

Франческо Галиети: Има аргумент в това мнение. Мелони с огромно внимание се нарежда в Атлантическото пространство. Тя е атлантик, тя е върл атлантик и апропо това я отличава от околните до Москва Берлускони и Салвини. Тя несъмнено не е покрай Москва, нито до Пекин. Когато става въпрос за Европейски Съюз, виждам доста мъгла. Разглезени сме от Драги. С Драги Италия принадлежеше към клуба на Германия и Франция. Имахме възприятието, че в случай че не вземаме ние решенията, то най-малко имаме огромно въздействие. Бяхме на първия ред. Не съм сигурен, че Мелони желае да бъде в същия клуб като Франция и Германия. Изобщо не съм сигурен. Нейните модели за подражателство са повече Полша, даже от време на време Унгария. Ще би трябвало да изчакаме да забележим позициите и на равнище Съвет на Европейски Съюз. Какви ще са първите ѝ телефонни позвънявания, дали ще са до Берлин, дали до Париж, до Мадрид или пък до Варшава. Все още не знаем. Това е проблем номер 1. Проблем номер 2 е по какъв начин ежедневно ще върви разговорът с Европейската комисия. С Драги нещата бяха необикновено елементарни и гладки, той вдигаше телефона и се обаждаше непосредствено на Урсула фон дер Лайен, Паоло Джентилони.

Не знаем по какъв начин Мелони ще ръководи тези контакти и връзки, които са от голямо значение. Имаме, несъмнено, и значими въпроси, като Фонда за възобновяване. Дали Мелони ще употребява същата рамка, която сътвори Марио Драги или не? Тя сподели, че желае да предоговори Фонда за възобновяване на Европейски Съюз. Но какво значи това? Съвсем явно е, че при подобен упорит, бездънен и широкообхватен проект като Плана за възобновяване, неизбежно се постановат промени, прецизиране, корекции. Но едно е да го коригираш, а друго е да го преосмислиш изцяло. И към този момент виждаме, че Унгария има огромни проблеми с това. Разбираемо е, че има огромно напрежение сред Мелони и Европа. Тя получи прозвището „ антиевроатлантик ". Което може да е леко пресилено, само че може да съдържа и доза истина. Ще забележим, ще разберем.

Какво ще кажете за позицията на Рим за Украйна? Видяхме преди няколко дни Берлускони да пази Путин по малкия екран. Как Мелони ще се оправи с сътрудниците си? Ще промени ли мнението си? Какво ще се случи?

Франческо Галиети: О, този въпрос е безусловно на място! Мисля, че когато става дума за Украйна, първо би трябвало да гледаме цифрите - дали Мелони ще има задоволително гласове сама. Ако тя няма задоволително гласове и, в случай че има прекалено много отпор от страна на членовете на Народното събрание на Берлускони и Салвини, тогава не мога да изключа вероятността тя да употребява помощ от опозицията в лицето на Демократическата партия. Те сигурно биха взели участие, тъй като това не е партиен въпрос, дали си ляв или десен.

Имам усещането, че за италианците най-важният въпрос не е Украйна или Брюксел, а цените на силата. Какви ще са първите стъпки, които новото държавно управление би трябвало да предприеме за битка с енергийната рецесия?

Франческо Галиети: Да, по този въпрос Мелони наподобява разчита напълно на Марио Драги. Това, което видяхме, е, че Мелони повтаря напълно неговите хрумвания - че в случай че има решение, то може да пристигна единствено от Брюксел и би трябвало да е резултат от договаряния, водени от Европейски Съюз като цяло, а не от обособените страни. И по този въпрос Мелони е в спор с Матео Салвини, който сподели, че не би трябвало да чакаме Европейски Съюз, би трябвало да харчим пари, 30 милиарда спомагателен недостиг с аргумента - „ На кого му пука?! Енергетиката е приоритет! ". Мелони следва доста деликатно препоръките на Драги по този въпрос.

Междувременно видяхме някои частични решения. Миналата седмица италианското държавно управление издаде декрет, който дава на компании, всевъзможен тип компании, опцията да купуват електрическа енергия на закрепена цена за избран интервал от време. По-конкретно, ценообразуването е 210 EUR на мегаватчас с минимална сума от 1 гигаватчас на година за 3 години, което е комфортно за някои компании и доста неловко за други, само че това е обстановка на живот и гибел.

Можете ли да обясните на чужденец по какъв начин се вършат обединения в Италия, тъй като го вършиме от самото начало с радикално разнообразни играчи и те въпреки всичко съумяват да ръководят сполучливо?

Франческо Галиети: Основната концепция е най-малко първоначално да се опитате да се придържате към първичните си сътрудници, които са били с Вас по време на акцията. Но в първия месец след изборите би трябвало да посочите ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Сената, ръководителя на Долната камара на Народното събрание и тогава си личи дали има единение в обединението или не. И след това би трябвало да създадете непрекъснатите комисии в Народното събрание, от това също се вижда дали има консенсус какво ще прави, кой какво ще получи. В първите 2-3 седмици разбираме доста. Каква е химията, която ще покаже може ли обединението да се задържи или не. И най-после стигате до основаването на държавното управление.

Лидерът на болшинството в Народното събрание отива при президента и предлага кабинет - министър-председател и лист от министри. Така че не е обещано Мелони да стане автоматизирано министър председател. Разбира се, тя ще е водач на първата партия от водещата коалиция, тъй че това неизбежно я слага като любимец, като първи вид. Но не е даденост. Министрите на Италия се назначават от президента. Президентът не е просто един възрастен господин, който върви на церемонии и изнася речи. Той подвига и смъква държавните управления в Италия. Той влиза в разговор с партиите, изчерпателен разговор, от време на време и тежък, развълнуван разговор. Партиите може да предложат министър на президента и той да каже " Не ". Виждали сме това. През 2018 година Движение „ 5 звезди " и „ Лига " предложиха Паоло Савоно за поста министър на финансите и той беше отритнат. Това е стрес тест и в случай че налягането се увеличи доста, от време на време обединенията могат да се разпаднат и експлодират и да се образуват нови.

И в случай че обединенията станат нестабилни, президентът може да се опита да направи различни болшинства в Народното събрание. В рамките на един и същи парламент Серджо Матарела сътвори три разнообразни обединения.

Президентът взема решение, той ще гледа числата, броя на депутатите и дали препоръчаните имена на министри са допустими. Чувството е все едно си имаме крал.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР