15% от българите са имали проблем с достъпа до медицинска

...
15% от българите са имали проблем с достъпа до медицинска
Коментари Харесай

Пандемията е затруднила достъпа до лечение за 15% от българите

15% от българите са имали проблем с достъпа до здравна помощ поради пандемията от Ковид-19 у нас, а 28% - с  осигуряването на медикаменти и консумативи. Медицински услуги са отлагани или са отпадали или по персоналната преценка на пациента, или на здравно лице. Това демонстрира социологическо проучване „ лице в лице ", извършено след рухването на изключителното състояние в страната и наложените ограничавания. То е на инициативата  „ Индекс на лечебните заведения " на здравния уебсайт clinica.bg и " Галъп интернешънъл ". Проведено е сред 14 и 22 май и обгръща 798 души с директно персонално полустандартизирано изявление.

77% от хората показват, че не са имали усложнения или не са имали мотив да търсят здравна помощ по време на пандемията, а 8% се затрудняват да дефинират дали в действителност са имали проблеми. От останалите 15% най-често показват проблеми с достъпа до извънболнична помощ. 7% споделят, че са били затруднени да посетят лекар-специалист. 6% споделят, че са имали сложен достъп до персоналния си доктор, а 4% - до стоматолог. За проблеми, свързани с лекуване в болница, интервенция и прочие оповестяват 1% от интервюираните. Отложеното лекуване поравно се дължи на решение на самия пациент и на лекуващия доктор.

В най-голяма степен за проблеми споделят най-възрастните респонденти, а София изпъква с огромен дял на хората, които са срещали спънки. Близо една трета от софиянци са заявили някакви забавяния и проблеми през миналите седмици на изключителното състояние, което създателите на проучването изясняват с по-високата обида на София.

По отношение достъпа до медикаменти и консумативи 68% споделят, че не са имали проблеми. 22% показват, че са срещали усложнение при закупуването на препарати и консумативи като маски, дезинфектанти, превръзки и така нататък Трудности при набирането на медикаменти, изписвани с рецепта, медикаменти за хронични болести и така нататък, са имали 6% от интервюираните. 5% пък споделят, че за тях е било мъчно да си набират медикаменти без рецепта, като да вземем за пример за лекуване на грип и други Тук също софиянци афишират повече проблеми - да вземем за пример една трета от жителите на столицата не са съумели да намерят маски и дезинфектанти.

Преди седмица самодейността огласи друго проучване за достъпа до здравна помощ, което е правено по данни на НЗОК. В интервала 1 февруари - 30 април 2020 година с една трета са намалели хората, минали инвазивни диагностични процедури за сърдечносъдови проблеми в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, инсултите са с 21% по-малко, поставените пейсмейкъри също са с 35% по-малко, с 13% по-малко са хората, които са получили проект за лекуване на онкологично заболяване. Увеличение бе маркирано само при химиотерапията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР