15 нови случая на заразени с трихинолоза са регистрирани в

...
15 нови случая на заразени с трихинолоза са регистрирани в
Коментари Харесай

Внимание! При съмнения за трихинелоза незабавно потърсите медицинска помощ

15 нови случая на инфектирани с трихинолоза са регистрирани в Бургаска област единствено през месец декември на предходната година. През 2017 година заболелите в страната са общо 55. В Европейски Съюз България заема едно от водещите места по заболяемост от трихинелоза (след Полша и Румъния).По тази причина, с оглед дейния ловджийски сезон, за попречване на болести от трихинелоза Министерството на здравеопазването предлага наложителното осъществяване на санитарно-паразитологично проучване в акредитирана лаборатория на дивечовото месото и на месото от домашни и диви прасета.

Гражданите би трябвало да заобикалят потреблението на месо и месни артикули със подозрителен или неизпитан генезис и без нужната термична обработка.

Трихинелозата е заболяване, което при хората се изявява след консумация на месо и локални артикули, инфектирани с трихинелни ларви в сурово или алангле положение, в чист тип или като разнообразни месни артикули (кайма, наденица, суджук, луканка, сланина съдържаща месо и др.). Заболяването се среща навсякъде, най-често през есенно-зимния сезон, което е обвързвано както с дейния ловджийски сезон, по този начин и с кланичния интервал на свинете, отглеждани в персоналните стопанства.

Основните аргументи за високата заболяемост от трихинелоза са незадоволителната здравна просвета и неналичието на осведоменост измежду популацията. Друг фактор е недобрият ветеринарно-медицински надзор на меса, добити главно от лов и домашно свиневъдство. Поради тази причина висок риск от заразяване съществува при ловците, при хората, които се занимават с развъждане на домашни прасета и при консумиращите сурови месни артикули или такива с незадоволителна термична обработка.

При подозрения за трихинелоза следва неотложно да потърсите здравна помощ от персоналния си доктор, както и да извършите консултация с доктор паразитолог.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР