15 на сто увеличение на заплатите на социалните работници за

...
15 на сто увеличение на заплатите на социалните работници за
Коментари Харесай

Петков: Искаме увеличение на заплатите на социалните работници с 15%


15 на 100 нарастване на заплатите на обществените служащи за 2020 година желае Министерството на труда и обществената политика, с цел да спрат митингите. Това заяви министър Бисер Петков, представен от „ 24 часа”. Работещите в обществените дирекции в страната започнаха алегорични протестни дейности с искане за хонорари от 1000 лева

"Специално за Агенция "Социално подкрепяне " (АСП) ние сме предложили нарастването да бъде с 15%, с цел да се подтикват хората да продължат да работят, да остават в системата, тъй като в този момент несъмнено има текучество. То е обвързвано с релативно ниските хонорари и с огромното натоварване ", разяснява Петков. Той добави, че АСП в материално отношение към този момент е доста по-добре обезпечена. Тази година са обезпечени 3.5 млн. лева за поправки в 102 дирекции.

Относно предлагането на ръководещата коалиция първият ден от болничния да е за сметка на служащия, министърът разяснява, че такава процедура има в много страни от Европейски Съюз.

"Предложението породи много разнопосочни реакции. Мисля, че то ще предстои още веднъж на разискване - дали това е в действителност съответната мярка. Всички сме съгласни, че съществува казусът със корист с права от част от хората, които употребяват обезщетение за краткотрайна неработоспособност ", сподели Петков.

Според него има благоприятни условия да се търси решение с понижаване на броя дни, за които персоналните лекари могат да издават болничен - от 14 на 7. "Социалното министерство счита, че това е допустимо решение, само че би трябвало да се търсят и други разновидности за решение на този проблем посредством усилване на контрола, посредством други ограничения, които не биха засегнали правата на обезпечените ", сподели още общественият министър.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР