15 май 2019 година ще остане завинаги в историята на

...
15 май 2019 година ще остане завинаги в историята на
Коментари Харесай

Легендата Атанас Пашев: Ботев е фаворит по няколко показателя

15 май 2019 година ще остане вечно в историята на пловдивския футбол. Ботев против Локомотив във край за Купата на България.

За първи път двата пловдивски тима ще спорят за трофея.

Една от именитите фигури на Ботев Пловдив - Атанас Пашев, разяснява пред "Букмейкър Рейтинги " идния край. Пашев има 200 мача и 100 гола за “жълто-черните” единствено в А група. За другите купи има 38 мача и 45 попадения. В евротурнирите е с 14 мача и 7 гола (като един от тях е против великия Байерн Мюнхен). Вицешампион е с Ботев Пловдив през 1986 година, а четири пъти е бронзов медалист. Участник на международното състезание в Мексико през 1986 година. Атанас Пашев е играл още в Израел, Малайзия, само че и един от тези, които е обличал екипа и на градския противник Локомотив Пловдив. И е почитан и от “жълто-черната”, и от “черно-бялата” агитка на града.

-Господин Пашев, исторически мач сред Ботев и Локомотив! За първи път пловдивски край, кой ще победи?
-Според мен по няколко индикатори сме любимци. Като за начало считам, че нашият тим е по-качествен. Второ – ние тази купа сме я печелили напълно скоро и знаем по какъв начин да я спечелим повторно. Докато на Локомотив това е първи край не знам от какъв брой години (б.а. – Локомотив загуби финала за Купата през 2012 година от Лудогорец). Преди две години победихме на финала Лудогорец и оттогава надградихме много тима. Не е учудващо за никого, че откакто надвихме Лудогорец и то, когато той беше в силата си, в този момент е обикновено да победим и Локомотив Пловдив. Говоря чисто футболно – не фенски. Нашият мотор, моето положително момче и добър другар – Тодор Неделев, в случай че този мотор проработи, както би трябвало, а той ще проработи – уверен съм и мисля, че Локомотив няма късмет. Сега той възобнови контракта си с нас, чух се с него, главата му е чиста. Няма Лудоорец, няма ЦСКА, няма този или оня.

-В подобен мач краткотрайното класиране има ли значение? Ботев е много преди Локомотив в шампионата, но…
-Ние съвсем постоянно сме били преди тях в класирането и постоянно са ставали доста сложни дербита. Но има доста дребна разлика. Дербито е за състезание, в този момент е дерби за купата – един мач е, в който може да има продължения, може да има дузпи. За мен тактически и двамата треньори знаят кой против кого играе, ще са доста добре готови. Това, което видях от последното дерби на Коматево, те ни биха единствено с един корнер. Локомотив игра извънредно отбранително, доста добре затваря всички пространства и се играе мъчно по този начин. Дано този край не е подобен. Хубаво е един от двата тима да вкара гол, уповавам се и желая това да е нашият, с цел да се отвори срещата.

-Ботев играе доста прелестен за гледане футбол, съставът е добре отракан, доста умел. Как се оправя Николай Киров съгласно вас?
-Сегашният тим малко ме връща към моето потомство. Приятелю, тогава нямаше отбрана, атакуваш, вкарваш и това е. Такъв е горе долу и сегашният състав с тези момчета. Ники уцели точните футболисти, точните постове, с цел да може да нападаме. Най-важното нещо е, че е овладяна съблекалнята. Виждам, че момчетата се отнасят със ужасно почитание към треньорите си – към Ники Киров и към Кочев. Разговарят на един език. Ръководството и ние всички, които сме дали нещо на Ботев, всички сме на това мнение – да се даде време и успокоение на треньора, което виждате, че е по този начин. Вече го има и доверието от страна на нашите почитатели, които са доста значими. Защото клуб без почитатели е нищо, а Ботев разполага с едни от най-верните и велики почитатели.

-Преди няколко дни Стойко Сакалиев в изявление за Букмейкър Рейтинги разяснява, че в България множеството тимове и управления нямат самообладание и не дават задоволително време на треньорите. В Ботев не е по този начин!
-Аз ще ви кажа нещо. Всеки тим губи, няма подобен, който единствено да печели. И Барселона пада, а какво да кажем за Реал Мадрид. Ами те би трябвало да ги разформироват всички (смее се). Но би трябвало да се даде късмет и време на един треньор, с цел да работи умерено.

-И другото, което прави усещане в Ботев, е, че Николай Киров събра много български футболисти, които като че ли не получиха късмет в други тимове. И те потвърждават, че са по-добри от чужденците.
-И то доста по-добри от чужденците. Ето, ние имаме единствено двама чужденци, само че в действителност вършат разликата – неповторими са! Не ни трябват повече. А към този момент и школата стартира да създава, има положителни дечица, които Николай Киров взима в първия тим. Искам да ви кажа, че до момента в който ЦСКА и Левски я карат по този метод, няма да стане. Докато тези два тима са слаби и Ботев е единствената конкуренция, в никакъв случай няма да имаме мощен народен тим. Докато ЦСКА, Левски и Ботев не си пускаме нашите футболисти, нещата няма да се получат.

-Финалът ще бъде наслада за публиката, чака се сериозна посещаемост?
-Браво на почитателите и на двата тима. Продажбата на билети върви прелестно. Ботев постоянно е имал една от най-хубавата аудитория дружно с тези на ЦСКА и Левски. Искам да благодаря на почитателите за поддръжката, която ще дадат на обичания ни тим. Наистина ще създадем празник в София. Това дерби е за цялостен Пловдив, дано му се радваме.

-Все още държите върха за най-вече голове в дербито – 4 попадения на 22 август 1987 при 5:2. Пазите ли мемоари още от този мач?
-Страхотно възприятие, няма по какъв начин да го опиша. Четири гола?! Пожелавам на някой от нашите от настоящия тим да ми бие върха или най-малко да го доближи.

-Сега, който футболист означи хеттрик е съвременно да си прибере топката. Вие тогава някаква топка или премия взехте ли за четирите гола против Локомотив Пловдив?
-А, тогава нямаше такива неща. Ние добре, че по-рано се класирахме да играем с Байерн Мюнхен, та ни подариха екипировка Пума. Иначе преди този момент носехме едни сатенени фланелки. А за тези четири гола – вижте, значимото беше тимът да побеждава. И да играем красиво, да радваме хората. Аз в никакъв случай не съм поставял головете си на напред във времето. Но тогава бяхме доста мощно поколоние – Петьо Зехтински, неповторим халф, Васко Симов, Марин Бакалов, напред аз, Костадин Костадинов, Краси Манолов, Антим Пехливанов. Ние нападателите завършвахме прелестните пасове на нашите сътрудници от полузащитата. А и желая да отбележа, че аз в никакъв случай не съм играл като централен нападател, аз бях ляво крило. А за крило тези голове май не са малко (смее се). Първоначално започнахме Костадин Костадинов отдясно, аз – отляво и Красимир Манолов в центъра на офанзивата. После него го смени Антим Пехливанов. Играехме по класическа система 4-3-3.

-В края на 80-те и началото на 90-те имахте съществено превъзходство освен над Локомотив Пловдив, само че и над софийските тимове?
-Много напън им давахме макар че и в ЦСКА, и в Левски имаше страхотни футболисти. Между другото доста мъчно ни биеха и в София. Когато приказваме за мощно потомство и за нашето потомство в Ботев, дано ви напомня и изобщо какви футболисти имаше в България. Тогава към момента важеше правилото, че до избрана възраст не ни беше разрешено да играем в чужбина. Така единствено с играчи от българското състезание през 1985 година бихме Франция с Платини, Тигана, Батс, Аморос… Победихме Германска демократична република, справихме се и с Югославия и се класирахме напълно справедливо на международното състезание през 1986 година в Мексико, на което аз взех присъединяване.

-В края на кариерата си за какво преминахте в Локомотив Пловдив? Как ви одобриха в огромния противник?
-Отидох да играя в Малайзия, само че получих тежка травма. Върнах се в България и откакто се възвърнах, на подбив започнах при Славчо Хорозов в Ботев (Първомай). Изиграх обаче два-три положителни мача, а по това време треньор на Локомотив Пловдив беше Иван Глухчев. Него и Динко Дерменджиев – господ да го елементарни, ги почитам извънредно доста. Глухчев ме предложения в Локомотив Пловдив. По това време в клуба беше тежко, нямаше доста пари. Борехме се да не изпаднем, само че мисля, че им помогнах задоволително, с цел да се спасим. Честно и с ръка на сърцето ви признавам, че бях признат извънредно добре от всички в Локомотив, в това число и от почитателите. Страхотно почитание към мен, а те имат моето. Отидох в Локомотив, с цел да оказа помощ на треньорите, да върна най-малко малко за това, което те дадоха на мен, а и да оказа помощ на един пловдивски тим. Радвам се, че играх с доста мъжки момчета тогава.

-След това към този момент като играещ треньор отидохте в Белана (Белово).
-Финансовият покровител на Белана Пешо Патерицата ми беше като брат. И до ден сегашен вардя единствено хубави мемоари от него. Той ме предложения за играещ треньор. От “А” окръжна се класирахме за бараж за “В” група, само че тъкмо преди баражите убиха Пешо Патерицата. След това свършиха парите и по този начин завърши одисеята с Белана (Белово).

-С какво се занимавате в този момент? Работихте в родния си град Пазарджик…
-Да, бях в Бенковски (Пазарджик), в Хебър. Пловдив обаче си е Пловдив. От осем години работя в Ботев, в този момент съм селекционер на дребните възрасти. Много благодаря на управлението на клуба. А както вашите читатели евентуално знаят, от 10 години работя в общинското дружество “Чистота”. Благодарен съм на кмета Иван Тотев и на прелестния ни шеф Иван Стоянов. Уж на подбив започнах преди години, а то какво се оказа?! Попаднах на страховит, сериозен и много по-млад началник от мен. Който на всичкото от горната страна е и състезателен човек. Много обича футбола. Попаднах и на добър колектив.

-Когато става въпрос за Пазарджик, Хебър влезе във Втора лига
-Много сериозен триумф. Пожелавам им единствено напред и нагоре, доста се веселя за целия град, за тима, за футболистите и за треньора Николай Митов. Изключителни поздравления за кмета на Пазарджик Тодор Попов, защото без него нямаше да има мощен футболен Хебър, а и мощен волейболен тим, който да е гордостта на града.

- (В този миг се чува: “Деди, хайде…”)
Сигурно чувате, внукът ми ме вика, таман се прибирам от работа. Имам внук, споделя се Теодор, на три годинки и половина е. Той ми е от сина Димитър. Много здраве поисквам на внучето, на сина ми, който е треньор в школата на Ботев и на снаха ми. И доста шанс на почитателите на Ботев Пловдив на финала.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР