15 конкретни мерки, които трябва да бъдат задействани до месец,

...
15 конкретни мерки, които трябва да бъдат задействани до месец,
Коментари Харесай

Полицаите с методически указания за действие при домашно насилие

15 съответни ограничения , които би трябвало да бъдат задействани до месец, измежду които безвъзмездна правна помощ на жертвите на принуждение, основаване на обединен указател на случаите на принуждение, увеличение на учебните психолози и други, очерта страната, с цел да се пребори с насилието в обществото . Това разгласи на брифинг в Министерския съвет министър председателят Николай Денков . Преди това той организира среща по тематиката с представители на Министерство на вътрешните работи, МОН, общественото министерство и правосъдното ведомство.

" Мерките обгръщат както възпитателната част, работата в учебно заведение, подготовката на децата, и минават през предварителната информация, акции, тъй че хората да знаят какво да създадат, когато се сблъскат с подобен проблем. Но най-голямата група от ограничения е обвързвана с координацията сред другите институции, когато възникне подобен проблем, с цел да е несъмнено, че няма да останат хора, неполучили поддръжка ", заключи най-важното министър-председателят.

В хода на полемиката е изникнал и различен забавен и значим въпрос - по какъв начин да се работи с насилниците , добави министър председателят.

Информационната вълна , избухнала в последните седмици и обвързвана със случаи на принуждение, демонстрира, че това е била скрита зараза в последните години, като в този момент жертвите се осмеляват да приказват намерено , акцентира Денков, като категорично посочи значимостта от предварителна защита на сходни случаи. Повечето от въпросните 15 ограничения пък били главно свързани с координацията сред институциите, а дребна част от тях, само че не съществени, са законодателни - по този начин да вземем за пример да се уточняват текстовете в закона, свързани със браковете при малолетни.

В сферата на образованието специфичен акцент се слага върху експанзията в просветителните институции, както и тази в фамилията на учениците, уточни шефът на МОН Галин Цоков . Активно ще се работи с родители по попречване на сходни случаи, като упоритостта е програмата да обхване освен учебните заведения, а и детските градини. На районно равнище се основават и екипи за медиация на спорове , които ще работят с деца, жертви на принуждение в фамилията. Засилва се и ролята на менторите, усилва се и броят на учебните психолози в образователните заведения , в които има повече случаи на принуждение. Съвместно с общините и Агенцията за обществено подкрепяне се работи и за това всяко дете да може да получи безвъзмездна помощ. Залага се и на редица стратегии за положителна просветителна среда, за създаване на прочувствена просветеност, ще се усилват доброволческите начинания, надпревари, състезания и така нататък

До края на 2023 година ще е подготвена националната карта на обществените услуги , а задачата е във всички области въпросните услуги да бъдат разпределени отмерено, нещо, което все още не е реалност, сподели на собствен ред Мая Василева, заместител обществен министър .

6 експертни високоспециализирани екипа  ще бъдат основани в шестте стопански райони на страната, като задачата им ще бъде жертвите на принуждение да имат достъп до ясна и точна информация каква помощ могат да получат.

В Главна дирекция " Национална полиция " е основан специфичен бранш " Домашно принуждение " , който да работи със особено назначените координатори по въпроса в цялата страна, като задачата е концентрация на информацията, оповести Ивелина Дундакова, зам.-министър на вътрешните работи . Подробно са написани и методически инструкции към служителите на реда по какъв начин да действат при всяка една стъпка при сигнали за домашно принуждение , като да вземем за пример те ще са длъжни да уведомят жертвите, че имат право на безвъзмездна помощ.

Една от най-важните ограничения е и създаване на обединен указател сред Министерство на вътрешните работи , общественото министерство и Агенцията за протекция на детето , в който ще се разменя информация за жертвите на домашно принуждение, формата му, какъв брой то е траяло, кой е насилникът и други

Съгласно измененията в Закона за домашното принуждение (не тези, признати на изключителното съвещание на Народно събрание - бел.ред.) е основан и Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, който се ръководи от вицепремиера, а негов заместник-председател е министър на правораздаването.

Правосъдното ведомство, Министерство на вътрешните работи и адвокатските колегии по места също по този начин са подписали меморандум за основаване на районни центрове за съвещания , сподели на собствен ред заместник-министъра на правораздаването Емил Дечев . Най-важното в тази мярка е даването на безвъзмездна адвокатска помощ на потърпевшите, а всеки юрист, наел се да оказва помощ, е задължен да посети жертвата - било в болница, в районно ръководство на полицията и така нататък

Работи се интензивно и с неправителствения бранш , като редица НПО-та оказват помощ на институциите като работят за предварителната защита на такива случаи, откриват 24-часови горещи телефонни линии и др.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР