15-километрова ивица със златен фин пясък и дъха на Адриатическо

...
15-километрова ивица със златен фин пясък и дъха на Адриатическо
Коментари Харесай

Римини вдъхновил Федерико Фелини

15-километрова линия със златен тънък пясък и дъха на Адриатическо море. Паметници, които описват история на 2300 години. Монументи, останали от времето на римските императори. Мястото, въодушевило режисьора Фредерико Фелини за невероятния шедьовър – филмът “Ла Долче вита ” ( ”Сладък живот ”). Всичко това, а и доста повече, трансформира италианския град Римини в един от най-известните и фамозни морски курорти през последните десетилетия в Европа. За това какъв брой впечатляващ e града в италианската провинция Емилия Романя приказва и фактът, че геният Леонардо Да Винчи го избира за собствен дом през част от живота си, а храмът Малатеста – незавършената черква на Римини, е построена по негов план. Според изказванията, точно региона на Римини е послужил за декор на най-прочутата му картина “Мона Лиза ”.

Ако желаете да се насладите персонално на “сладкия живот ” в Италия, можете да извършите това още през тази година. Последната чартърна стратегия за курорта на един от най-големите родни туроператори “Бохемия ” започва на 12-ти октомври. Цената за 8 дни, самолетен билет, закуски и вечери с включено вино, прехвърляния, разходка в Римини и екскурзия до Болоня, с включена застраховка стартира от 969 лева на човек.
 30-1  30-2  30-3  30-4  30-5
Курортът Римини е желан поради безкрайния плаж край Адриатическо море, опциите за пълностоен отдих и заниманията за най-малките – люлки, катерушки, пързалки, надпревари и състезания. Курортът предлага благоприятни условия за отдих както за фамилии с дребни деца, по този начин и за хора в златната възраст. Ако сте спортна натура можете да се възползвате от съвършените условия за волейбол, баскетбол и тенис. Или да наемете екипировка за гмуркане и да разгледате морското дъно и неговите жители.

Шопинг фанатиците могат да се възползват от сезонните понижения в края на лятото на оживената комерсиална улица “Ceccarini ” в курорта, на която ще намерите най-различни сувенири и благоприятни условия да отнесете усета на Италия под формата на паста, сладки и ликьори вкъщи, както и оферти от международните фешън водачи.

Римини може да предложи доста и на изкушените от историята. Именно в града се намира най-старата непокътната арка в Италия. Арката на Октавиан Август е построена в чест на едноименния император през 27 година преди Христа. Украсена е с римските божества Юпитер, Аполон и Нептун. Тя служила като градска врата и като допълнение към бронзовата скулптура на императора. Размерът на арката-градска врата бил доста по-голям от нормалното за интервала. Причината, съгласно историците, се крие в мирната политика, поддържана от императора, която направила излишно градската врата да е по-малка, с цел да се пази по-добре при положение на заплаха.

Сред фамозните забележителности на Римини е и мостът на Тиберий. Строителството му почнало по време на ръководството на Август, само че бил приключен по време на императора, чието име носи през днешния ден. Състои се от 5 полукръгли арки, които дружно с отраженията си във водите на река Маричия образуват съвършени окръжности. Всяка от арките е с дължина към 8 метра. По мостът, хилядолетия след построяването му, към момента се движат коли и пешеходци. Задължителна спирка по време на обиколката на Римини е и храмът Малатеста, издигнат по план на Леонардо да Винчи. Катедралата на града е незавършена и до през днешния ден. Можете да се насладите на обичаното място за сантиментални срещи на локалните – площада “Тре Мартири ”, на остарялата часовникова кула и на остарелия рибен пазар, както и на уличката на Фелини, съхранила загатна за великия режисьор, роден в града.

По време на ваканцията си в Римини можете да се насладите и на още две от перлите на Италия, с помощта на предлаганите еднодневни екскурзии. Това са неповторимите и спиращи дъха Флоренция и Венеция. Каквото и да се каже за тези два града-вселени ще е прекомерно малко, тъй че ви съветваме да се отдадете на изкушението и да посетите едни от най-романтичните и съхраняващи италианската просвета градове.

Предлаганите еднодневни пътувания до Флоренция включват разглеждане с локален екскурзовод на църквата “Санта Кроче ”, в която са заровени художникът Микеланджело, физикът и астроном Галилей, прочут с невероятното за времето си изказване, че Земята се върти към Слънцето, а не противоположното, създателят на “Владетеля ” Макиавели и композиторът Росини. Можете да видите родната къща на писателя Данте Алегиери, катедралата “Санта Мария дел Фиоре ”, една от най-значимите здания в Италия – дворецът “Палацо Векио ” и Лоджа дей Ланци – музей на скулптурите под намерено небе.

Във Венеция програмата включва площад “Сан Марко ” с едноименната катедрала и камбанарията, Двореца на дожите, Моста на въздишките и моста “Риалто ”.

В Асизи се венчават цар Борис III и кралица Йоанна

Базиликата “Свети Франциск ” съхранява мощите на светеца и стенописите на Джото

 В базиликата “Св. Франциск ” в Асизи се венчават цар Борис III и кралица Йоанна. В базиликата “Св. Франциск ” в Асизи се венчават цар Борис III и кралица Йоанна.
Италианският град Асизи е обвързван директно с българската история. Защото в локалната базилика “Св. Франциск ” през 1930 година подписват брак българският цар Борис III и кралица Йоанна. На сватбената гала участва европейският кралски хайлайф, както и диктаторът Бенито Мусолини. След това двойката повтаря церемонията и на българска земя, в храм-паметника “Александър Невски ”. Но да се върнем в Асизи. Базиликата пази чудотворните мощи на светеца, чието име носи – Св. Франциск. Храмът е прочут и със стенописите на Джото, украсили стените и наред с творби на други ренесансови фамозни майстори на четката. Освен да разгледате площад “Дел Комуне ”, църквата “Св. Киара ” и уличките на средновековния град, можете да си подарите и гастрономическо прекарване като опитате локалното вино “Асизи ” в компанията на печено прасенце или ароматни сладки.

Етруските основават Болоня


В града се намира най-старият университет в света

Етруските, които съгласно част от историците са доста близки като народ до траките, основават един от най-богатите през днешния ден италиански градове – Болоня. Разходката по улиците и площадите му ще остави феновете на красивата архитектура без мирис. Сред най-забележителните монументи е фонтанът на Нептун, декориран с триметрова скулптура на бога на морето, сирени и делфини. Базиликата “Сан Петронио ” на площад “Маджоре ” е една от най-големите църкви в света. В нея през 16-ти век е коронясан за император на Свещенната римска империя Карл V. Подходящ декор за фотосите ви са и кулите “Азинели ” и “Гарисенда ”, които са измежду знаците на града. Един от най-старите храмове в Болоня е “Сан Пиетро ”, издигнат през 13-ти век. Тук се намира и най-старият университет в света, който образова студенти от 1088 година Градът е фамозен и с кухнята си. За ваша изненада обаче на никое място няма да ви сервират фамозните по целия свят спагети “болонезе ”. Просто тъй като със сосът с кайма и домати, именуван тук “рагу ”, се подправят само и единствено талиатели. И никога спагети. Ако си поръчате каквито и да е салами или сирена, също няма да сбъркате. Задължително пробвайте и обичайна торта с бадеми, ориз и амарето – “торта ди рисо ”.

Сан Марино е най-старата република в света


Държавата е измежду най-малките на планетата

 Сан Марино е измежду най-малките страни в света. Сан Марино е измежду най-малките страни в света.
Докато сте в Римини можете да отскочите и до най-старата република в света – Сан Марино. Държавата е учредена през 301 година, съгласно легендата от каменоделец, след това канонизиран като Св. Мариний, чието име носи през днешния ден. Територията на страната е едвам 61 кв. км, само че за сметка на това е измежду международните водачи по приходи на глава от популацията. Конституцията є е написана през далечния 16-и век и ръководството на анклава, заобиколен през днешния ден напълно от територията на Италия, се преценява с разпоредбите, изковани преди епохи.

Сред главните забележителностите са трите кули, изобразени и на знамето на страната. Най-старата от тях е издигната през 11-ти век, а другите две – надлежно през 13-и и 14-и век. Първата и втората кула са свързани с изящен каменен път, наименуван Пътеката на вещиците. Името й произлиза от непрекъснатия вятър, който свисти и сякаш нашепва заклинания от невидими светове. Друго поверие пък споделя, че на нея през Средновековието си давали среща вещиците, с цел да вършат заедно вълшебства и заклинания. Интересен факт е, че най-младата от кулите към момента е частна благосъстоятелност. Историческият център на Сан Марино и планината Титано, на която са издигнати трите кули са включени в листата на международното културно завещание под егидата на ЮНЕСКО.

Сред другите забележителности на Сан Марино са остарялата кариера “Cava dei Balastrieri ”, където през днешния ден се организират обичайни фестивали, стрелби с арбалет и концерти, площад “Либерта ”, държавният замък, катедралата “Сан Марино ”. Освен историческия музей в Сан Марино можете да посетите и по-нетрадиционните – на мъченията и на любопитните неща.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР