15 хиляди и 200 са жените с доказан рак на

...
15 хиляди и 200 са жените с доказан рак на
Коментари Харесай

Провеждат профилактични безплатни прегледи за рак на маточната шийка в София

15 хиляди и 200 са дамите с потвърден рак на маточната шийка по данни на Нациоалния раков указател.

До 3-и февруари те могат да се прегледат гратис в Университетската профилирана болница по онкологични болести в столицата, заяви проф. Веселина Първанова, началник на Клиниката по лъчелечение в болничното заведение. За прегледите е належащо авансово записване.

Жените с потвърден рак на маточната шийка би трябвало се наблюдават изключително до петата година от болестта, и това е най-важното, което пациентките би трябвало знаят, безапелационна е пред БНР проф. Първанова: "Тези заболели би трябвало да се преглеждат и ние обръщаме внимание, тъй като открити, ранните рецидиви могат да бъдат лекувани, а запуснатите рецидиви значат завършек на живота на тези дами. Активността на пациента е доста значима ".

Консултациите в болничното заведение ще бъдат с гинеколог, лъчетерапевт и химиотерапевт. Това е обезпечено по Здравна каса, само че е значимо да се подсети, че при този тип рак не се употребяват туморни маркери. Проф. Веселина Първанова добави: "Те имат всякаква опция да получат от персоналния доктор направление и до първите две години на всеки три месеца би трябвало да се наблюдават. До втората - на три месеца, по-късно на шест месеца, по-късно на една година, с цел да може и рано хванатият рецидив да бъде лекуван и дамите да запазят своето здраве и живот ".

Всяка година от от рак на маточната шийка заболяват към 1 100 дами, а към 400 умират. Причинител на болестта е човешкият папиломен вирус. Ракът на маточната шийка е измежду дребното типове, които биха могли да бъдат предотвратени посредством профилактични прегледи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР