15-годишните момичета в България са на първо място в Европа

...
15-годишните момичета в България са на първо място в Европа
Коментари Харесай

Как да откажем цигарите

15-годишните девойки в България са преди всичко в Европа по пушене, сочат данните на Европейската комисия от "Здравния профил за България " за 2017 година

Във Втора градска болница от 9 до 12 ч. всеки искащ може да изследва едно от токсичните субстанции, което се приема с цигарите, а точно въглероден монооксид. Желаещите ще имат опция и да осъществят консултация за отвод от тютюнопушене.

„ Въглеродният монооксид се свързва с хемоглобина и му пречи да отнесе кислорода до всички тъкани и органи, вследствие на което организмът страда за кислород”, изясни доктор София Ангелова.

До 10 000 евро санкция за пушене в Гърция

Когато се пуши наргиле се приема по-голямо количество въглероден монооксид и по този начин се стига до това деца да припадат.

Популярни персони застанаха зад акцията. Един от тях е синът на Михаил Белчев - Константин Белчев. „ Няма по какъв начин да не поддържа нещо толкоз значимо за младежите. С пушенето прекъсвате пътя на фантазиите си”, сподели той.

По данни на Европейската комисия разпространяването на тютюнопушенето измежду българското население е най-високо в Европейски Съюз и е с съвсем 7% над междинното за Европейски Съюз.

Равнищата на тютюнопушене измежду младежите са сходни - разпространяването на тютюнопушенето измежду 15-годишните момчета е второто най-високо в Европейски Съюз (21% след Хърватия), до момента в който 30% от 15-годишните девойки са постоянни пушачи, което е най-високото ниво в Европейски Съюз.

Тютюнопушенето въздейства отрицателно върху репродуктивната функционалност при младежите и децата. В България 13,5% от всички заболявания и 12,4% от смъртните случаи са резултат на тютюнопушене.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР