15-годишната Даная Кулева е с рядко хематологично заболяване, при което

...
15-годишната Даная Кулева е с рядко хематологично заболяване, при което
Коментари Харесай

Най-силната майка*

15-годишната Даная Кулева е с рядко хематологично заболяване, при което липсва един от факторите на кръвосъсирването. Преди няколко дни след лек удар на главата, красивото дете се озовава в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛСМ `Н. И. Пирогов ", където изпада в кома с тежък мозъчен оток и макар оперативната интервенция и всички опити на медиците отпред с проф. Николай Габровски да я спасят не съумяват. А Даная издъхва. 

Преди това обаче хиляди, евентуално даже десетки хиляди родители от известната фейсбук група " Положението е Майко блага " насочат молебствия като един за възобновяване на Даная, а с помощта на потребителите там е сбъднат контактът и с водещите неврохирурзи в столицата и майката на момичето Ани Стоянова. 

Малко откакто стана ясно, че Даная е отлетяла и земният й път е завършил, майка й заяви, че в действителност елементи от дъщеричката й ще останат живи - посредством донорството, което позволява. 

Така двама души с бъбречна непълнота към този момент носят органите на слънчевата Даная. 

" Няма да употребявам тъжни, черни и тягостни думи. Даная е прекомерно светла за това. И в минало време няма пиша, тъй като нищо не е минало, а следва. Тази прелестна, безумна, слънчева и добра сила не може да се изпари.

Невъзможно е! Тя е знамение и даже в този момент прави чудеса, прави света по-добър. Няколко души получиха шанса да живеят, а едно 15-годишно дете ще вижда с нейните очи.

На 12.05.2023 (петък) в град София в катедрален храм Света Неделя от 11:00 часа ще се съберем, с цел да ѝ покажем какъв брой я обичаме и да и благодарим за всичко, което ни даде и на всичко, което ни научи. Моля ви, без черни облекла, без погребални венци и без черни и погребални мисли. След това ще пуснем бели балони в небето.

Обичам те, Айче, обичам те мами! Ти си моята огромна обич. Винаги, постоянно ще бъдем дружно, тъй като сме екип.

И това не е краят! Не е! " написа Ани Стоянова, почернена от загубата на щерка си. Но потвърдила се като най-силната майка в този ден. 

Бъбреците са трансплантирани на мъж и жена с хронична бъбречна непълнота, определени с максимален % органна съгласуемост с донора от общо 7 поканени за оценка от листата на чакащи.

Единият реципиент е мъж на 28 години от Момчилград, на хемодиализнолечение от март тази година. Другият пациент е жена на 71 години от Плевенска област, която е на диализно лекуване от 2021 година.

След интервенцията, трансплантираните се възвръщат в Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване на болничното заведение. Състоянието им е устойчиво, с доста положителни витални индикатори.

*Заглавието е на редакцията на Lupa.bg. Поклон пред паметта на Даная и пред силата на майка й!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР