15 години след трагедията в Кербала, когато на Рождество загинаха

...
15 години след трагедията в Кербала, когато на Рождество загинаха
Коментари Харесай

Родителите на загиналите зад граница воини ще получават наследствена пенсия

15 години след нещастието в Кербала, когато на Рождество починаха български военни депутатите одобриха на първо четене промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които ще дадат право на родителите на починалите в задачи зад граница да получават наследствена пенсия. Сега наследствената пенсия вземат родители на починали наборници, само че не и тези, чиито синове са взели участие тук-там с бойни спорове в актуалната история. Новият правилник визира и родителите на починалите 10 български военни в Камбоджа при започване на 90-те

Идеята за отпущането на пенсия е на Иванка Петрова - майка на починалия в Кербала Антон Петров. Първото си писмо е изпратила преди 10 години. Всички обаче са ѝ обяснявали, че не може да бъде направена сходна смяна:

„ Не мога да си го обясня, тъй като до момента никой не ни обърна внимание. Нашите момчета може би бяха кръвният налог, който България трябваше да заплати, с цел да влезе в структурите на НАТО и в Европейски Съюз да бъдем признати. Оттам насетне, всички бяхме не запомнили “.

Родителите на починалите военни са възрастни хора и ще употребяват средствата за персонални потребности, безапелационна е Петрова пред БНР.

„ Доколкото знам, ще бъде 150% върху обществената пенсия, което са някъде към 100 и няколко лв.. Още от първите писма, които пиша, споделях, че не желаеме милиони, а нещо алегорично и да знаем, че страната е зад тила ни по някакъв метод.

И майката на убития Николай Саръев - Надежда се надява утвърждението на депутатите да донесе финансова помощ за нея. От няколко години тя също е вдовица. След 43 години като учителка, тя се надява допълнението към пенсията ѝ да помогне с настоящите разноски. Тя дефинира поддръжката на служещите и командира на бригадата за бързо реагиране през последните 14 години като „ доста по-добра поддръжка и мощ, в сравнение с някакви си мижави пари. Истината за Кербала излезе на 10-годишнината. Дотогава се мълчеше! “.

Според предварителната оценка на влияние на законопроекта, ще са нужни 55 589 лв. годишно, при изискване че всичките 23-ма починали в задачи военнослужещи са офицери и имат живи родители. Промените са препоръчани от Българска социалистическа партия, ГЕРБ и група депутати, само че бяха подкрепени в края на март огромно болшинство на първо четене в Народното събрание. Министерство на труда и обществената политика обаче предлага текстовете сред двете четения да бъдат модифицирани, с цел да не се оправдават терзанията на депутати и специалисти, че това може да докара до претенции за нови изключения.

До този миг нито ГЕРБ, нито Българска социалистическа партия са създали предложение за прецизиране на текстовете, споделят депутатите от военната комисия Петър Витанов и Константин Попов. И двамата са безапелационни обаче, че за родителите на военнослужещите, починали за страната, може да се направи законодателен компромис.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР