15 европейски телевизии взеха участие в съвместен проект, който разказва

...
15 европейски телевизии взеха участие в съвместен проект, който разказва
Коментари Харесай

15 европейски телевизии разказват за съвременните герои в обществото

15 европейски малките екрани взеха присъединяване в взаимен план, който споделя за актуалните герои в нашето общество. Българската национална телевизия също беше част от плана. А българският воин, който избраха създателите Боряна Черганова и Ива Стойкова, е една млада и решителна дама.

Всяка година хиляди хора губят връзка с членове на фамилията си поради въоръжени спорове, естествени бедствия или други огромни произшествия.

Тя е млада и видимо нежна. Всеки ден обаче прави дребни чудеса от офиса си в България и дава вяра на стотици, че ще намерят своите близки.
Преслава Лилова, шеф „ Международно съдействие и стратегии " в Българския Червен кръст: Казвам се Преслава и работя в Българския червен кръст към този момент 14 години. В момента давам отговор за интернационалната активност.
Преслава управлява сполучливо завършилия за България план " Ричек ", който изследва готовността на фамилиите да реагират при спешна обстановка. Той е финансиран от инструмента за гражданска отбрана на Европейска комисия към Европейски Съюз и в него вземат участие като сътрудници България, Австрия, Италия, Хърватия и Франция.
Преслава Лилова, шеф „ Международно съдействие и стратегии " в Българския Червен кръст: Стандартно знаем, освен в българското общество, само че доста постоянно методът на държание е или да бягаш, или да се скриеш. Но, несъмнено, това напълно не е задоволително, когато става дума за съответно държание при рецесия и при злополучие.
Нещо простичко, което всеки може да направи у дома, е да приготви раница с предмети от първа нужда, като аптечка, одеяло, санитарни такъми, даже кибрит и свещи.
Преслава Лилова, шеф „ Международно съдействие и стратегии " в Българския Червен кръст: За нас като организация е доста значимо всеки да поеме отговорността и самичък да направи своя чантичка или този дребен сак, който да държи на комфортно място и да може да грабне бързо.
В раницата е хубаво да има и копие от персоналните ни документи, както и фотоси на околните ни, в случай че се наложи да ги търсим.
Преслава Лилова, шеф „ Международно съдействие и стратегии " в Българския Червен кръст: Опитът демонстрира, че при бедствена обстановка един от многото задавани въпроси е точно къде са моите близки, къде са членовете на фамилията, къде е най-хубавият ми другар. Това даже предшества въпросите и потребността от храна и от вода.
Затова Преслава взема решение да сътвори платформата „ Открий лицето " - за търсене на членове на разграничени фамилии.
Преслава Лилова, шеф „ Международно съдействие и стратегии " в Българския Червен кръст: Тази активност не е необятно тиражирана, тъй като тя касае човешки ориси, касае човешки истории, хора, които страдат, от време на време не в границите на къс интервал, от време на време раздялата трае години. Затова резервираме анонимността и това интимно пространство на хората. През територията на България минават хора, бягащи от боен спор и техни родственици търсят дали към момента са тук, накъде са поели…
В България към момента се пазят картотеки на изчезнали по времето на международните войни. Преслава употребява тази информация, която към този момент е цифровизирана. Благодарение на актуалните технологии, през днешния ден фотосите на търсените се качват в интернет. Това се оказва най-ефективният метод за намирането им за малко време, тъй като динамичността на движещите се хора, които мигрират от една точка на друга, е доста бърза.
Преслава Лилова, шеф „ Международно съдействие и стратегии " в Българския Червен кръст: Колеги, желаех да се забележим с вас, с цел да поговорим за един от последните случаи, който качихме в платформата " Открий лицето.
14-годишно момиче, намиращо се в бежански център в София, е разпознато от жена в Германия, която твърди, че е негова майка. Чрез системата „ Открий лицето ", фотографията на момичето е изпратена на Германския червен кръст, качена е на платформата и след това детето е разпознато.
Преслава Лилова, шеф „ Международно съдействие и стратегии " в Българския Червен кръст: Силата е, че това е мрежа. 191 такива страни по света оферират услуга по търсене и възобновяване на фамилни връзки.
Може би сте чули, че и ние имаме сполучлива история в България и се надявам тя да стане част от идната статистика. Но желаех да разкажете повече за приложението на технологиите и електронното образование, което е доста потребно за екипите, и за устройствата на „ Открий лицето " - по какъв начин работят те?

Люсил Марбо, заместник-ръководител „ Комуникации ", районна делегация във Франция на Международния комитет на Червения кръст: В момента вършим оценка на девет устройства - три в Германия, три в Италия и три във Франция. Те имат две преимущества. От една страна, хората могат доста бързо да схванат какво съставляват, по какъв начин работят и дали са потребни. От друга - разполагат с доста данни като фотоси, да вземем за пример.
Над 7000 случая единствено от Германия са качени на платформата от началото на нейното основаване. Тръгнала от България, сега системата работи на четири континента, а всяка седмица най-малко две фамилии намират своите изчезнали близки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР