15 души са убодени от морски дракон от началото на

...
15 души са убодени от морски дракон от началото на
Коментари Харесай

15 души постъпиха във варненската токсикология след убождане от морски дракон

15 души са убодени от морски змей от началото на годината. Това заяви пред тв " Черно море “ доцент доктор Снежа Златева, шеф на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна.

Рибата наподобява на попче и елементарно може да бъде сбъркана. Най-потърпевши от нея са риболовците, които не могат да я разпознават незабавно. При опит да я откачат от кукичката, тя се мята и ги убожда по ръката. Най-добрата профилактична мярка в тази ситуация е раничката да се полее с гореща вода от термос, поучава доцент Златева. Рибарите знаят, че би трябвало да дойдат в клиниката и да получат цялостен размер лекуване, с цел да се избегнат затруднения, добави тя. Едно от тях е невъзможността за стесняване на ръката. През годините има и 4 -5 случая на пациенти, настъпили морски змей в пясъка. Практиката демонстрира, че е допустимо мястото на убождане на стъпалото да остане безчувствено, сподели още токсиколог № 1 на Варна. Шиповете на тази риба съдържат отрови, които потискат локалния имунитет.

Убождане е допустимо, даже и когато морският змей бъде размразен от камерата, с цел да бъде измит. Затова домакините би трябвало да бъдат доста деликатни.

Всяка година във Варна и района има приблизително сред 40 и 60 случая на убождане от морски змей. През м.г. те са били към 20.

През последните 27 години във Варненско е имало единствено 3 – 4 случая на хора, потърпевши от риба склон. Тя е дънна и срещата с нея е малко евентуална. Затова потърпевшите са най-вече хора, които са я преследвали, изясни доцент Златева.

Тя успокои, че медузите в Черно море не са рискови. Те са два типа и се появяват в края на лятото и началото на есента. Истината е, че токсинът, който съдържат, е рисков, само че с дребните си пипала мъчно могат да пробият човешката кожа, изключително окосмената. Рискови за хората са опарването по очите или по меките елементи на тялото, най-много при нудистите. Нашето море е доста по-безопасно спрямо другите и би трябвало да му се любуваме повече, заключи шефът на варненската токсикология.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР