15 души чакат за трансплантация на бял дроб в този

...
15 души чакат за трансплантация на бял дроб в този
Коментари Харесай

Шефът на Агенцията по трансплантация: До 2 седмици ще имаме разговори с Хановер

15 души чакат за трансплантация на бял дроб в този миг в тази страна, която към този момент не може да им обезпечи избавление нито у нас, нито в чужбина. Трима си отидоха в границите на две седмици, не дочакаха.

Kак най-спешните чакащи в листата могат да бъдат избавени? Разговор с доктор Михаил Христов, новият шеф на Агенцията за трансплантация. Целия диалог с него може да гледате във видеото.

И сега продължаваме да сме асоцииран член към Евротрансплант, посочи в ефира на Българска национална телевизия доктор Михаил Христов. Той изясни, че следва диалог с центъра в Хановер.
В петък установихме контакт с началник на клиника и като първи диалог постигнахме съглашение да продължим да възвърнем този вид, който е бил преди и който е спрян пред година и половина. Там би трябвало да се приказва и работи на по-високо равнище, т.е. не с лекарите и шефове на екипи и на клиники, а с ръб на лечебни заведения, с шефове на лечебни заведения и от равнището на министерството.
Най-спешните ограничения сега са да се уреди положението на болните в листата на чакащите, разяснява доктор Христов - " т.е. да стартира да се ръководи тази листа ".
Хората сега, които са в тази листа, не се наблюдават непрестанно, нямат настоящи прегледи, проучвания и съвещания, по тази причина сме подхванали тази мярка всички да минават през клиника по пулмология и да може да се откри сега положението им какво е - разрешава ли трансплантация, в случай че има нещо, което пречи да се стартира да се работи в тази тенденция, да се отстрани тази спънка.
Личен диалог с проф. Клепетко следва, изясни още доктор Христов.
След една седмица или 10 дни ще има вървене на български трансплантолог във Виена тъкмо при проф. Клепетко, аз също ще отида да приказвам и с борда на шефовете, и с него, въпросът е да имаме спокоен диалог, да си разбираем детайлите - другояче с писма и с диалог по телефона не става.
Работим по всички задания със период през вчерашния ден. Това, което сме създали за един месец в действителност демонстрира темпото, с което се работи, акцентира той.

До две седмици ще имаме диалози с Хановер, ще имаме и с Виена, само че това е нашето деяние, а това какво ще последва от диалозите не мога да подсигурявам.
Д-р Христов разяснява в Сутрешния блок още, че сега имаме към 500 трансплантации на бъбреци, към 55 трансплантации на сърце и към 150 на черен дроб.
Нашите бази работят от години, нашите експерти са високо профилирани и правят тази активност, никой не може да каже, че трансплантацията на бял дроб е нещо доста по-сложно от трансплантация на сърце, да вземем за пример. Няма профилиране особено.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР