15 август - празникът Успение на Пресвета Богородица е един

...
15 август - празникът Успение на Пресвета Богородица е един
Коментари Харесай

Смирението е велика добродетел, която Господ ни е дарувал


15 август - празникът Успение на Пресвета Богородица е един от най-древните в Христовата Църква. Предполага се, че е открит от светите апостоли. В Православната черква празникът Успение Богородично отбелязва гибелта на Божията Майка. Но в християнството преходът към вечността е успение, триумф и премия за правоверен живот. Предлагаме ви късата проповед на Митрополит Викторин (Костенков).
В Светото Евангелие толкоз малко е писано за живота на Пресвета Богородица и за Нейната Слава. Ние знаем единствено за Рождеството ѝ, за въведението в Храма, за Благовещението… Тя придобила Слава при Кръста, когато дружно с Разпнатия ѝ Син, била разпъната душата ѝ. Това ѝ било предсказано в миналото от свети Симеон Богоприемец, който ѝ споделил: „ И на сама тебе меч ще прониже душата ”. При Кръста този меч минал и през майчиното сърце, тук Тя се и популяризирала, претърпявайки всичката тъга на майчиното сърце. И когато Господ възкръснал, тогава точно към Нея почнало да се образува това, което в този момент назоваваме Църква. Около Нея останали апостолите, а след слизането на Светия Дух, когато те се разпръснали по земята да проповядват словото Божие, към Нея се формирала християнската община.
Днес ние честваме Нейното Успение. „ При Успението не си оставила света ”, — с такива думи стартира днешният тропар. Ние се надяваме, че Тя е с нас тук. Ние знаем какъв брой чудеса е явила и явява Тя посредством Своите чудотворни икони. Неизброимо е количеството на тези икони.
Днес, на Богородичния празник, ние четем посланието на деятел Павел до Филипяни, в което нито дума не е казана за Нея. В него се приказва, че Господ е смирил Себе Си до Кръстна Смърт. И Пресветата Богородица заслужила същите почести със Своето Смирение, нали Тя, както и Нейният Син се смирила дотам, че в този момент Я назоваваме „ по-честна от Херувимите ” и „ по-славна от Серафимите ”.
Смирението в този момент не е на респект.. Счита се, че смиреният човек е слаб, слабоволев. Смиреният човек не е слаб, а мощен, тъй като той извършва волята Божия! Той е преклонен и изпълнителен, и постоянно ще бъде мощен с това. Ние знаем мощните на този свят, които ориста по този начин е смирявала, че те са падали на самото дъно. Смирените пък Господ въздига. Смирението – това е велика добродетел, която Господ ни е дарувал. Вие мислите, че Господ не е могъл да слезе от Кръста, както приказвал за това разбойникът? Той е могъл! Тълпи и пълчища ангели биха се спуснали от Небето. Но Той изпълнявал волята на Своя Отец. Той починал и със Своята гибел изкупил виновността на цялото човечество. Така и Пресвета Богородица във всичко смирено се подчинявала на Бога и в това е Нейната мощ и празненство. И наша ще бъде във всичко успеха, в случай че бъдем смирени и изпълнителни по отношение на волята Божия.
От цялата си душа искам на всички нас да имаме въпреки и трохица от това примирение, което имала Пресветата Владичица Богородица!
Превод: Иконом Йоан КарамихалевИзточник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР