15.63% е смъртността сред хоспитализираните пациенти с COVID-19 в болниците

...
15.63% е смъртността сред хоспитализираните пациенти с COVID-19 в болниците
Коментари Харесай

15.63% е смъртността при пациенти с COVID-19 в болниците в Пловдив

15.63% е смъртността измежду приетите в болница пациенти с COVID-19 в лечебните заведения в Пловдивска област през миналата година. Това демонстрира разбор на „ Индекс на лечебните заведения “, направен въз основата на данните, които лечебните заведения подават в електронната система на Министерството на здравеопазването.

В 19-те лечебни заведения в региона, които разкриха Коронавирус отделения, през предходната година е имало 15 067 приети в болница пациенти с ковид.

В другите лечебни заведения смъртността варира от 1.19 до 37.9 на 100. Това се дължи най-много на предмета на активност на лечебните заведения. В единия случай се отнася за интензивно лекуване на пациенти с COVID-19, а в другия - за лекуване на различен вид патология, при което е било намерено и съществуването нa коронавирусната зараза. Разлики в смъртността обаче се следят и при съотносимите лечебни заведения.

УМБАЛ „ Свети Георги” е поела най-голяма част от пациентите с дейна Коронавирус зараза и най-тежките случаи. За предходната година там са приети в болница 4022 пациенти с COVID-19, което слага лечебното заведение и измежду 10-те най-натоварени в страната. Двете частни академични лечебни заведения – „ Пълмед” и „ Каспела” пък са надлежно на второ и трето място по натовареност на Коронавирус отделенията в Пловдивска област. Следват МБАЛ Асеновград (1102 хоспитализирани), УМБАЛ „ Св Иван Рилски” (1015) и УМБАЛ „ Пловдив” (973). Общинските МБАЛ „ Св. Мина” и МБАЛ „ Св. Пантелеймон” пък са оказали помощ на общо 1177 лежащоболни пациенти.

Смъртността в Пловдивско е под междинната за страната. Общо 28 379 души с ковид, или 18.3%, са умряли в лечебни заведения през предходната година. В интензивните отделения са били лекувани 16 033 от пациентите, или 10.31% от всички приети в болница с тази диагноза.

Спрямо 2020 година смъртността в лечебните заведения при инфектирани с COVID-19 се е повишила със 7.3%. Причините за това още веднъж са доста. Основната е, че пандемията в България се развихри главно през миналата година.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР