15 577 книги са били закупени за библиотеките в училищата

...
15 577 книги са били закупени за библиотеките в училищата
Коментари Харесай

Над 15 000 книги за училищни библиотеки са закупени по програма на МОН

15 577 книги са били закупени за библиотеките в учебните заведения у нас. Средствата са били предоставени по модул „ Библиотеките като просветителна среда ” от Национална стратегия „ Осигуряване на модерна просветителна среда ”. Това оповестиха от Министерството на образованието и науката. 

Целта на този модул е да подкрепи популяризирането на библиотеките като място, в което се предизвиква мисленето, въображението и творчеството като част от образователния развой, да се образуват привички за четене и умения за учене през целия живот, както отношение към културата като цяло.

В рамките на три години с финансиране от общо 1 867 837 лв. учебните заведения организираха начинания в своите кътове за четене, както и в публични библиотеки.
Само за образователната 2022 – 2023 година са закупени 7012 читателски карти за възпитаници и техните учители. В 115 учебни заведения са основани кътове за четене . 1081 начинания са извършени в учебни библиотеки, а 532 – в публични библиотеки.

За учениците в начален стадий са правени драматизации на фрагмент от произведение, надпревари по изразително четене и по калиграфия, състезания за написване на приказка, възстановки на български обичаи и традиции.

За учениците в прогимназиален и гимназиален стадий са извършени работилници по креативно писане, беседи по случай отбелязването на празници, литературни четения , свързани с отбелязване на годишнини от рождението на български писатели, запознаване с творчеството на писатели от родния край, срещи с локални литературни създатели, беседи и срещи с персони от разнообразни сфери, тематични изложения.

За актуалната образователна година дейностите по модула са част от модул „ Съвременна среда за качествено образование по филантропични науки, изкуства и спорт “ от Национален парк „ Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР