15.07.2018 година. В ранните часове на неделния футболен ден още

...
15.07.2018 година. В ранните часове на неделния футболен ден още
Коментари Харесай

Благой загуби битката, но ще спечели войната!

15.07.2018 година . В ранните часове на неделния " футболен " ден още една страна очакваше своя огромен миг.

Цяла Хърватия ликуваше още преди финала на Световното състезание в Русия, французите пък, като че ли по табиет, бяха уверени в крайния си триумф и подхождаха с предстоящо неуважение към фантазиите на Балканите да завладеят света.

Освен към момента неразигралите най-значимата " футболна партия " в историята си " шахматисти ", дребна България също очакваше своя популярен миг.

Един българин, един роден първенец, един драгоценен камък в спорта ни, талантлив от Бога с рядко срещан гений, бе подготвен за втората най-голяма борба в професионалната си кариера.

 Снимка 334378
Източник:

След като към този момент бе покорил върха в " най-руския " (а в действителност не по-малко " български " ) спорт, посред Санкт Петербург, разочаровайки персонално Путин и пращайки една легенда в историята, за Благой Иванов предстоеше следващата значима стъпка. Срещу също толкоз емблематичен противник, само че този път в света на смесените бойни изкуства. Опонент, побеждавал съвсем всички най-големи имена в тежка категория на най-популярната бойна верига в света UFC. Разочаровал Фабрисио Вердум, Мирко Филипович, Рой Нелсън, Кейн Веласкес, Франк Мир, Марк Хънт, Стипе Миочич...

Въпреки всички спекулации, макар умишленото или не потребление на допинг, макар четирите загуби в предходните му осем мача, Жуниор дос Сантос е и постоянно ще бъде безспорна големина в света на ММА. Благой и целият му щаб от експерти бяха наясно с това и не си разрешиха и за миг да разясняват със състрадание бразилеца и моментната му форма. Защото доста добре знаеха на какво е кадърен.

 Снимка 367500
Източник:

" Сенчъри Линк Арена " в Бойзи, Айдахо . Първа бойна вечер в тази зала. Идва моментът на вечерта. Мачът на вечерта . Сблъсъкът, който всички чакат.

Българин, в съществена борба от събитие на UFC! В тежка категория! Някой изобщо дава ли си действителна сметка какво значи това? Означава, че Багата към този момент бе спечелил! Че никой в UFC не дръзва и за миг да си намерения, че купата в PFL (бивша WSOF) и всички последвали отбрани са били плод на случайност и шанс за Благой.

" Притури се планината " . Българската част от публиката в залата, както и тази пред телевизионните екрани настръхва. Всички приветстват българския войник, насочил се към осмоъгълника. Той едвам сдържа страстите си, под въздействащия музикален акомпанимент. Натиска очите си, с цел да не проличи вълнението . Съпроводен е от някои от новите си, както и от няколко неразделни " остарели " треньори. Приятели и експерти, помагащи му в професионалния път. Други такива останаха в България, не желаят да се пречкат, само че приносът им е прочут. И Благой в никакъв случай и за нищо на света не би могъл да го не помни .

Излиза и бразилецът. Фаворитът на букмейкърите. Бившият първенец . Голямата звезда. Една от най-ярките в тежка категория на UFC за последните 10 години.

 Снимка 364587
Източник:

Много от експертите, в това число представители на щаба на Дос Сантос, чакаха Благой да направи нормалното. Да пристъпва главно напред и да дебне миг, в който да пусне на независимост зверския си, изродски ляв, който може да прати в несвяст и диво животно. Нищо сходно . Иванов излиза като войник, пестящ силите си. Разпределил ги като за главен, 5-рундов мач. Знаещ какво тъкмо прави и спазващ съответна тактика. Защото това е UFC . Защото това е Дос Сантос. Защото се гони цел " купа ", а не просто една обособена победа.

 Снимка 368372
Източник:

Дали това не изигра неприятна смешка на Багата? Дали той нямаше да завоюва, в случай че " беше себе си "? Един Господ знае. На моменти му личеше, че желае да се впусне в гневна замяна. Че знае, че попадне ли един от ударите му в задачата, ще би трябвало всички медици да се намесят, с цел да разсънят Дос Сантос от сладкия му сън . Но съблюдава напътствията.

 Снимка 368368
Източник:

Понесе многочислени удари в лицето си, които биха пратили на пода доста от останалите бойци в дивизията, след 10-о място нататък. Изтърпя и неспортсменските (случайни или пък не съвсем) бъркания в очите си. Допусна Жуниор покрай себе си, сваляйки ръцете си. Предизвиквайки го. Кой би си разрешил сходен риск? Колко други бойци в категорията биха създали това?

 Снимка 368370
Източник:

Защо Дос Сантос не се подведе? Защото знае кой е Благой Иванов! И бе наясно, че цяла една страна го чака да допусне неточност. Да загуби концентрацията си за елементи от секундата. И да се запознае от близко с пода в Бойзи .

В третия рунд това едвам не се случи . Благой откри Дос Сантос по този начин, както го търсеше. Но бразилецът остана на краката си. И довърши мача. Спечели. По всяка възможност ще получи и нов късмет за следващ мач със Стипе.

 Снимка 368365
Източник:

Но съобщи уважението си към Иванов, казвайки че това е неговото място. Че той е войник за UFC. Пожела му триумф.

 Жуниор дос Сантос: Благой удря крепко! Желая му триумф отсега нататък
Дос Сантос: Благой удря крепко! Желая му триумф отсега нататък

" Искам още един мач със Стипе! "

Дали стартът не беше прекомерно сложен? Дали летвата не бе сложена прекомерно високо още в самото начало? Дебют против някогашен първенец. Времето ще покаже. Важното е, че Благой загуби първата борба, само че потвърди на всички, че е подготвен да завоюва войната.

Той направи значима крачка за самия себе си, само че в действителност реализира лъвски скок за целия български ММА.

 Снимка 368373
Източник:

Багата не просто взе участие в галавечер на UFC. Това не е казус. Но беше една от двете звезди в главния конфликт за вечерта. В тежка категория. Там, където прожекторите светят най-ярко, а всяка крачка във вярната посока може да те изведе на челна позиция към влизане в историята.

 Снимка 368364
Източник:

Погледнал гибелта в очите преди няколко години, въодушевил редица бойци и изобщо спортисти в международен мащаб, първенецът на WSOF сподели какво значи български дух. Изпълни задачата си.

Гордей се със себе си, Бага! България сигурно се гордее с теб!

Твоят път към триумфа не приключи в Айдахо. Тепърва стартира. А за всички нас ти от дълго време си това, за което мечтаеш - същински воин!

 Снимка 323168

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР