15 000 евро ще бъде максималната помощ за стопанство, която

...
15 000 евро ще бъде максималната помощ за стопанство, която
Коментари Харесай

15 хиляди евро ще е максималната помощ на стопанство заради войната

15 000 евро ще бъде оптималната помощ за стопанство, която ще получат земеделците у нас като отплата за загубите им от войната в Украйна. Това е записано в план на разпоредба, която земеделското министерство пусна за публично разискване в понеделник.

Парите са от в този момент настоящата Програма за развиване на селските региони, като става дума за 62 млн. евро. Приемът на документите, с които ще се кандидатства, ще стартира след към месец, когато завърши публичното разискване, а утвърждението ще бъде обещано до 31 март следващата година.

В реалност обаче стопаните може да не стигнат до максимума от 15 хиляди евро, защото редът за кандидатстване планува първо да се съберат всички поръчки и след това всяка съответна сума да се поправя съгласно наличните средства.

Освен това, защото става дума за подкрепяне de minimis, от получената сума ще би трябвало да бъдат извадени останалите помощи, които земеделецът е получил по този метод.

Според претекстовете, подписани от земеделския министър Явор Гечев, помощите следва да лимитират загубите на фермерите поради увеличените цени на вложените запаси, да се обезпечи непоклатимост на стопанствата, както и да се обезпечи тяхната ликвидност и жизненост. Очакваният резултат е това да докара до продоволствена сигурност в страната.

Подкрепата е ориентирана към земеделците, отглеждащи плодове, зеленчуци, винено грозде, слънчоглед, маслодайни рози, култивирани гъби, млечни и месодайни крави, телета за угояване, биволи, овце майки и кози майки.

Селскостопанският бранш е измежду най-засегнатите от войната в Украйна. Затрудненото доставяне и нарасналите цени на съществени първични материали за производството способстват за повишаване и на потребителските цени. През първото шестмесечие на 2022 година разноските за произвеждане в селското стопанство не престават да се подвигат. По данни на Национален статистически институт общият показател на цените на стоките и услугите за настоящо ползване за второто тримесечие на 2022 година е по-висок с 46,2% по отношение на същото тримесечие на миналата година и с 38,1% по отношение на равнището за цялата 2021 година

Голяма част от производителите на плодове и зеленчуци - най-вече дребни и междинни, не могат да си възвърнат разноските, които през второто тримесечие на 2022 година са нарастнали с 23% спрямо година по-рано, написа в претекстовете на плана.

Лозаро-винарският бранш пък търпи спомагателни загуби от войната, защото губят пазарите в Русия, Украйна и Беларус, а по едно и също време с това продукцията от продаденото грозде е поскъпнала с 46%.

При земеделските стопани, отглеждащи слънчоглед, продукцията нараства приблизително с 46%, излиза наяве от данните на министъра на земеделието. През второто тримесечие на 2022-а разноските за произвеждане на култивирани гъби са се нараснали с близо 22,2% по отношение на 2021 година, до момента в който междинната цена на продукцията бележи растеж от 10,3%. А фуражите са поскъпнали с 34,3%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР