1498 са случаите на професионални ракови заболявания у нас. Това

...
1498 са случаите на професионални ракови заболявания у нас. Това
Коментари Харесай

1500 заболели от рак заради работата си

1498 са случаите на професионални ракови болести у нас. Това сочи отчет на Международната организация по труда за 2017 година
Раковите болести, свързани с работа, са причина за 53% от смъртните случаи при професионални болести, цитира европейската статистика националният секретар по сигурност и здраве към КНСБ Огнян Атанасов.
Той напомни, че в Европейски Съюз на всеки час умират 10 души от рак, обвързван с работата, а 200 хиляди души умират всяка година от професионални болести. През 2035 година се чака те да бъдат 185 000. У нас през последните години липсват данни за професионалните ракови болести, изясни още специалистът.
По-голямата част от професионалните ракови болести са свързани с потребления в предишното азбест. Атанасов изясни, че когато азбестът е пресован, не е ужасно, само че когато се реже от непрофесионалисти, рискът от онкозаболяване е доста огромен. В Русе пък единствено два са записаните случаи за поискано позволение за рязане на азбест.
КНСБ ще упорства до 17 януари 2020 г да се вкара Директивата за отбрана от 26 канцерогени и мутагени. Сред тях са рисковите за здравето - бистър силициев диоксид, прахуляк от твърда дървесина, хром VI, отработени газове от дизелови мотори и етилен дихлорид. Директивата ще отбрани живота и здравето на към 40 млн. души в Европейския съюз.
От синдикалната организация ще желаят при въвеждането ѝ работодателите да бъдат длъжни да събират данни за рисковите субстанции и безвредна грижа за служащите, процедури за премерване на граничните стойности и здравно наблюдаване на служащите.
Металургията крие риск от насърчаване на рак на белия дроб или на черния, до момента в който селското стопанство - на рак на кожата.
Над 100 химични сътрудника са рискови за здравето в офиса. Най-опасен е климатикът, когато не се чисти, микроорганизмите могат да доведат до алергии или дихателни болести. Мокетите, тонерът и почистващите препарати на работа също въздействат на здравето ни, изясни специалистът.
В България смъртността вследствие трудова акцидент е 3.6 на 100 хиляди заети, което я слага на трето място в Европейски Съюз по този индикатор, изясни още Атанасов. В целия Европейски Съюз коефициентът е 1.8 на 100 хиляди У нас на 100 хиляди работещи се регистрират 83 трудови случая, до момента в който междинната стойност за Европейски Съюз е 1513 на 100 хиляди Според специалистът у нас трудовите злополуки се крият, тъй като за тях не се заплаща.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР