1498 г. по време на третата си експедиция - до

...
1498 г. по време на третата си експедиция - до
Коментари Харесай

На този ден: Приет е настоящият герб на България

1498 година по време на третата си експедиция - до Западното полукълбо, Христофор Колумб става първия европеец, който открива остров Тринидад.

С огромни старания Колумб съумява да събере средства за образуване на експедицията. Тя се състои този път единствено от шест кораба и към 300 души екипаж. Малко са искащите доброволци да пътуват с „ адмирала-неудачник” и той моли краля да пусне на независимост от пандизите крадци и нарушители, които попълнят екипажа му.
Прочетете още
На 30 май 1498 година флотилията отплава от устието на река Гуадалкивир и доближава до Канарските острови. Там Колумб изпраща три от корабите непосредствено за Испаньола, а с останалите три потегля в югозападна посока и се спуска надалеч на юг. На 31 юли открива остров Тринидад и наблюдава южното му крайбрежие до нос Икакос (най-югозападната точка на острова).

На 1 август с попътен вятър навлиза от юг в залива Пария и открива, че водата в залива е сладка. По този метод се досеща, че тук се влива огромна река. Продължава през залива на север, на 5 август открива полуостров Пария и продължава на запад около южния му бряг до момента в който не доближава до най-западната част на залива, след което завива на югоизток, открива най-западния ръкав от делтата на Ориноко, заобикаля полуостров Пария и на 12 август навлиза в Карибско море. Следващите два дни наблюдава северния бряг на полуострова, на 14 август открива островите Лос Тестигос и полуостров Арая, а на 15 август - остров Маргарита. От острова Колумб потегля право на север и на 20 август дебаркира в пристанището на Санто Доминго в Испаньола.

При идването си на Испаньола Колумб намира цялостен безпорядък. Колонистите отхвърлят да признаят властта на началниците, назначени от него. Арестували са брат му Бартоломей. Шири се цялостна съсипия, индианците са избивани поголовно или са заставяни да работят като плебеи в плантациите. Метежът на заселниците завършва с взаимни отстъпки от страна на Колумб. На всеки бунтовник е обещано огромно количество земя, за обработката на която са прикрепени несъмнено количество индианци. Въпреки всичко кралската хазна продължава да получава незначително количество приходи от колонията.

1825 година Ханс Кристиан Оерстед открива алуминия. Всъщност съединенията на алуминия са били познати и употребявани от антични времена.Но за първи път алуминий е получен в чист тип точно от датския физик Оерстед.

Любопитен факт е, че алуминият заема към 8% от тежестта на твърдата завивка на Земята. Химически деен, алуминият рядко се среща в природата в чист тип, а нормално е съставка от някой от повече от 270-те съдържащи алуминий минерали. За индустриален рандеман главен източник е бокситът.

През 1866 година съвсем по едно и също време и без значение един от различен Ч.М. Хол в Съединени американски щати и П. Ерц във Франция разкрили способ за приемане на алуминий, който се изплозва и до през днешния ден.

Самият Оерстед изиграва решаваща роля в разбирането на електромагнетизма. През 1820 година той открива че стрелката на компас се отклонява от магнитния север, когато наоколо се включва и изключва електрически ток в проводник. Това посочило, че електричеството и магнетизма са свързани феномени, изобретение, което положило основите на теорията на електромагнетизма и проучванията, които по-късно основали технологии като електромоторите, радиото, и малкия екран.

1919 година в Германия е призната Ваймарската конституция. Конституцията на немския райх трансформира страната в парламентарна република. Фридрих Еберт е първият парламентарен президент на републиката.

В немското общество по това време се оформят две съществени трендове - за опазване на републиката и за връщане на монархията (реставрация). Германия е в състояние на тежка икономическа рецесия и надлежно обществена неустойчивост. Пример за това е опитът за прелом, наименуван Каповския пуч. Военните и националсоциалистите, отпред с Ерих Лудендорф и Хитлер, също вършат опит за прелом - така наречен Бирен пуч.

1928 година прожектиран е първият озвучен филм „ Белите сенки на южните морета”, основан в киностудията на Метро-Голдуин-Майер. Лентата е режисирана от Андерсън Ван Дайк и Ракел Торес.

Историята на кино лентата споделя за алкохолизиран доктор, отказал се от кариераата си, който живее на полинезийски остров. Той обаче е погнусен от употребата над локалното населениеи се възпритивява на господаря им. Злодеят обаче е подготвен да смаже опозицията му.

1936 година Международният олимпийски комитет взема решение идващите Летни олимпийски игри да се проведат през 1940 година в Токио. 12-те игри обаче не се организират поради Втората международна война. Игрте трябвало да започват от 21 септември до 6 октомври, само че експлоадирането на войната ги тлага.

Игрите са преместени от Токио в Хелзинки още преди началото на войната, само че след започването на военните дейности олимпиадата е изцяло анулирана. Следващите олимпийски игри са в Лондон през 1948 година

1944 година пълководец Антоан дьо Сент-Екзюпери излетява със своя Lightning P38 от летището в Борго, департамента От Корс, на разследваща задача в Савоя. Той в никакъв случай повече не се връща в базата. Писателят-авиатор е разгласен за „ мъртъв за Франция”, само че изгубването му остава тайнственост.

Споменават се най-различни хипотези за изгубването му до откриването през 1998 година на верижка на часовник с неговото име, омотана в мрежите на риболовец край Марсилия. Две години по-късно водолазът археолог от града Люк Ванрел намира останките на Lightning F5-B 223 покрай остров Риу сред Марсилия и Каси.

Останки на немски изтребител Месершмит, открити покрай отломките, ориентират следствието към Германия. Последните разкрития датират от 2008 година, когато причинителят на стрелбата излиза от сянката. "

Германският летец, който бил на пост в Прованс, описа, че връщайки се в базата си, забелязал разследващ аероплан Lightning P-38 да лети към Марсилия, на 3000 метра над него. Един от въпросите без отговор и до през днешния ден обаче си остава какво е правил Сент-Екзюпери над Марсилия в случай, че бил изпратен на задача в Савоя. Според хипотезите той не той не могъл да извърши задачата си поради неприятните метеорологични условия и решил да прелети над Тулон и Марсилия, без подозрение, с цел да разузнае за дебаркирането в Прованс, което се случва през август.

1954 година италианска експедиция, водена от Ардито Десио, покорява за първи път връх К2 в Хималаите. Високият 8611 м връх е вторият по височина (след Еверест) в света.

8611м-втори(след Еверест) по височина в света. К2 се намира в планиската система Каракорум на границата сред Пакистан и Китай. За първи път е обуздан на 31 юли 1954 година от участниците в италианската експедиция Лино Лачеделли и Ачиле Компаниони, с началник Адрито Дезио. Те стигнали го Лагер 9. На 31 юли Лацедели и Компаньони били на 8461 м, когато кислородът им приключил, само че все пак съумели да изкачат върха в 18.00 ч.

Любопитен факт е, че нямайки нито един елементарен маршрут за нанагорнище, К2 (чието локално название Чогори на езика балти значи „ Крал на планините”), е прочут по едно и също време като най-прекрасен и най-опасен връх на света.

1964 година американската лунна сонда „ Рейнджър 7” предава първите близки фотоси на Луната. Те са 1000 пъти по-ясни от тези на земните телескопи.

Програма Рейнджър е серия от галактически апарати на Съединени американски щати от 60-те години на 20 в., чиято е цел приемането на първите близки фотоси от Луната. Космическите апарати са проектирани за конфликт с Лунната повърхнина, като преди конфликта би трябвало да създадат фотоси, които да изпратят до Земята. Апаратите са конструирани на три етапи. Всяка серия има разнообразни цели и по-усъвършенствана структура. Инженерите възнамеряват няколко сонди да бъдат изстреляни едновременно, с цел да се обезпечи най-малко един сполучлив полет.

1969 година с визитата на папа Павел VI в Уганда е осъществена първата папска аудиенция в Африка.

Павел VI, роден Джовани Батиста Енрико Антонио Мария Монтини заема поста сред 1963 година до 1978 година Той е отпред на Католическата черква през по-голямата част от Втория Ватикански събор и играе водеща роля при използването на неговите решения.

1991 година президентите на Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики Джордж Буш и Михаил Горбачов подписват контракта СТАРТ за редуциране на нуклеарните арсенали.

Рамката на съглашението и доста от клаузите са основани още в края на ръководството на американският президент Роналд Рейган през 1982 година като в началото той е считал това съглашение да носи името Преговори за ограничаване на стратегическите оръжи 3. Забавянето на подписването се поражда от парадоксалния факт, че разведряването основава условия за по-лесен разговор, заплахата от нуклеарна война понижава и по този метод потребността от сходни договорености също понижава.

Спогодбата планува понижаване до 1600 носители с оптимално 6000 нуклеарни бойни глави, също по този начин съкаращаване на половина на тежките руски междуконтинентални ракети SS-18 Satan и една горна граница за всяка от двете страни от 4900 нуклеарни бойни глави.

2006 година Фидел Кастро афишира, че предава краткотрайно властта в Куба на брат си Раул Кастро по здравословни аргументи. Малко преди да разгласи решението си Фидел претърпява незабавна стомашна интервенция.

Появата на 77-годишния Раул Кастро незабавно провокира упования за стопански промени, които да дадат нов живот на неефективната следена от страната стопанска система и да подобрят живота на кубинците. Според анализаторите формалното предаване на властта ще му разреши да извърши такива промени.

Едва на 19 февруари 2008 година Фидел Кастро афишира в писмо, че се отдръпва от президентския си пост. Кастро се отдръпва и от поста на главнокомандващ на кубинската войска. „ Изпълнявах това почтено обвързване в продължение на доста години. Дойде моментът да бъде определено ново ръководство”, написа кубинският водач. Лидерът на кубинската гражданска война заемаше поста на държавен глава от основаването на поста през 1976 година

2014 година зоологът от Природонаучния музей в София Боян Петров става първият български планинар, изкачил втория по височина връх в света К2 (8611 м) в Хималаите.

Двама участници от неговата полска експедиция в четвъртък също стъпиха на върха - Марчин Качкан и Януш Голомб; различен италиански участник пък се отхвърли от изкачването.

На 21 май с.г. Боян Петров стана първият българин, който изкачи третия по височина връх Канчендзьонга (8586 м), а на 23 юли дружно с Иван Томов стъпиха на прилежащия на К2 Броуд Пик (8047 м). В кариерата си Петров има сполучливо нанагорнище и на Гаршербрум I.

В България:
1979 година Министерският съвет на Народна република България излиза с предписание за организирането и провеждането на интернационалната детска асамблея „ Знаме на мира” в София и за създаване на монумента „ Знаме на мира”. Фестивалът на детското изкуство под егидата на ЮНЕСКО, проведен по концепция на Людмила Живкова, тогава ръководител на Комитета за просвета.

На 16 август 1979 година в София е открита Първата интернационална детска асамблея „ Знаме на мира”, в която вземат участие деца от 79 страни. Заедно с нея е открит и комплексът „ Камбаните” край София. При откриването на монумента там има сложени 68 камбани от страни от всички континенти. Бетонната структура е от идентични правоъгълни тела, насочени към четирите направления на света, като в най-високата част на монумента - в сфера, която прилича планетата, са вместени седем камбани - знак на седемте континента.

Целият този план се сплотява от мотото „ Единство, творчество и красота”. Името и девизът на асамблеята са взаимствани от философската система на Николай Рьорих - съветски художник и мъдрец. Първоначално самодейността е планувана като еднократна, само че поради позитивния интернационален отзив е решено срещите да са през три години. Асамблеята е призната като нова форма за дипломация и съдействие в името на мира и е подкрепена от Организация на обединените нации, ЮНЕСКО, УНИЦЕФ и други интернационалните организации. През 1987 година Организация на обединените нации удостоява „ Знаме на мира “ със званието „ Вестител на мира”.

До 1989 година в София се организират четири асамблеи и четири срещи на деца от целия свят. В тях са взели участие общо 3900 деца от 138 страни и 14 000 деца от България. Асамблеята от 1989 година реализира връх, посрещайки участници от 135 страни. Поради настъпилите събития в България при прехода към народна власт на 30 август 1990 година българската страна приключва интернационалното детско придвижване „ Знаме на мира”.

1997 година е признат актуалният герб на България. Това е първият герб на България след края на комунистическото ръководство при започване на 90-те години.

Гербът на Република България се дефинира със закон, съгласно който той е държавен знак, който показва независимостта и суверенитета на българския народ и страна.

Точният тип е предмет на продължителни разногласия сред политическите партии. Одобреният план, в който има три лъва и четири корони, е направен по концепция на Николай Гогов и Георги Чапкънов.

Гербът на България съставлява изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле, извърнат на дясна хералдическа страна, подложен върху щит. От двете му страни има изобразени лъвове-щитодръжци, а над него - царска корона. Под щита има фундамент от дъбови клончета със златни плодове и девизна лента с трикольорен кант, на която има изписан националния лозунг „ Съединението прави силата”.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР