1497 г. Николай Коперник извършва и описва първите си астрономически

...
1497 г. Николай Коперник извършва и описва първите си астрономически
Коментари Харесай

9 март 1497 г. : Николай Коперник извършва и описва първите си астрономически наблюдения

1497 година Николай Коперник прави и разказва първите си астрономически наблюдения. Той е първият Ренесансов академик, който предлага хелиоцентричната система и с това измества Земята от центъра на Вселената.

От 1491 до 1495 година Коперник посещава университета в Краков, където е възпитаник на Войчех Брудзевски - професор по астрономия и философия. През 1495 година с поддръжката на вуйчо си получава длъжността каноник, която му дава публично състояние, финансова непоклатимост и време за научни занимания.

През 1496 година още веднъж Ватценроде се намесва и го изпраща дружно с неговия брат Анджей в университета в Болоня, където Николай се записва да учи канонично право. В Болоня с изключение на по право той посещава лекции по астрономия и учи при астронома Доменико Мария Новара най-новите теории за придвижването на планетите.

Най-важното съчинение на Коперник, „ За въртенето на небесните сфери ”, оповестено малко преди неговата гибел през 1543 година, постоянно е одобрявано за началото на актуалната астрономия и на общата научна гражданска война. Работата на Коперник подтиква последвалите научни проучвания, трансформирайки се в основен миг от историята на науката.

Един от универсалистите на Ренесанса, с изключение на астроном Коперник е и математик, доктор, полиглот, лингвист, преводач, художник, католически свещеник, правист, държавен чиновник, офицер, посланик и икономист.

Коперник се демонстрира и като админ - по негов план е въведена нова монетна система в Полша. За задачата основава писмени бележки, които остават в историята като един от първите научни писания върху парите.

През 1499 година получава магистърска степен in utroque jure. По-късно следва медицина в университета в Падуа и в същото време прави астрономични наблюдения. През лятото на 1503 година във Ферара Коперник получава научна степен лекар по канонично право. Същата година се връща в Полша - в Краков, и прекарва там седем години като професор в университета. Занимава се основно с астрономични наблюдения и извършва административни поръчения.

През 1510 година се преселва във Фромборк - дребен град на брега на река Висла, и остава там до края на живота си, като извършва длъжността си на католически каноник, а през свободното си време учи и развива астрономията и лекува заболели.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР