149 години по-късно отново полагаме основите на храма на истината

...
149 години по-късно отново полагаме основите на храма на истината
Коментари Харесай

Вицепрезидентът в Ловеч: Да се обещаем на отечеството си – тази клетва дължим на Апостола |

„ 149 години по-късно още веднъж поставяме основите на „ храма на истината и правата независимост “ и имам вяра в общата ни сила да го съградим напълно, с цел да имаме обективна, почтена, съвременна и сигурна България – дълг на всеки общественик, на всеки българин. Да се обещаем на отечеството си – тази клетва изискуем на Апостола. “ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към стеклото се голям брой от хора пред паметника на Васил Левски в Ловеч. Йотова взе участие във възпоменателните събития във връзка 149 години от обесването на Апостола на свободата.

„ Няма да е елементарно, по пътя ще има доста мини и попкръстьовци! Само с общи старания ще преодолеем гравитацията на безпринципните разлики, на умишленото опълчване, които ни теглят мощно надолу и разпиляват силата ни “, уверена е вицепрезидентът.



В словото си Илияна Йотова уточни, че Ловеч се е трансформирал в център на българската гражданска война със основаната от Левски Вътрешна революционна организация. „ Левски не чертаеше единствено пътя на Освобождението, той чертаеше страната, която ще се роди след дълго жадуваната независимост, тъй като за него независимост и държавност бяха едно. Той искаше „ демократска република “, в която да живеем дружно, равноправно и заслужено. Истинската независимост и същинската държавност за него бяха вероятни като общо българско дело. Идеалът му беше правовата страна – всички да живеем под едни „ чисти и святи “ закони “, съобщи вицепрезидентът. По думите й Левски е отговорността на всеки за общото благоденствие.

Илияна Йотова дефинира паметната дата 19 февруари като деня, в който всеки българин изкачва българската Голгота „ към едно бесило, белязало националната ни памет “. За вицепрезидента напудрените речи и клишета за Апостола са нелепи, „ още по-грозна е фалшификацията на посланията му “. „ Думите му са непреходни, настоящи и през днешния ден за България, на която той даде себе си, за народа, който обичаше повече от себе си. В далечната 1871 година написа: Играем с живота на 7 милиона българи – би трябвало зряло да се постъпва “, акцентира Йотова.

Преди формалната гала вицепрезидентът участва на панихида за Апостола в храм „ Успение Богородично “. По-рано дружно с кмета на община Ловеч Корнелия Маринова постави цветя в Къкринското ханче и в местността „ Пази мост “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР