147 са внесените жалби и сигнали в КЕВР от клиенти

...
147 са внесените жалби и сигнали в КЕВР от клиенти
Коментари Харесай

Почти 150 са жалбите срещу парното през отоплителния сезон

147 са импортираните тъжби и сигнали в КЕВР от клиенти на топлинна сила през миналия отоплителен сезон 2017-2018 година, демонстрират резултатите от осъществения систематизиран разбор на регулатора. Изминалият отоплителен сезон е оценен като по-малко проблематичен спрямо предходния, като се изключи повредата в „ Топлофикация Перник “ АД, породена от зародил пожар на площадката на Топлоелектрическа централа “Република “, което докара до съществено нарушение на топлоподаването през най-студените дни, оповестиха от енергийния регулатор.

Най-голям е броят на жалбите против топлофикационните сдружения през февруари и март 2018 година - надлежно 30 и 35. Най-малко тъжби са постъпили при започване на отоплителния сезон - за последното тримесечие на 2017 година те са общо 48.

Извършеният разбор демонстрира, че релативно най-голям е делът на жалбите и сигналите, свързани с дяловото систематизиране на топлинната сила, което е основа за правене на месечните и изравнителни сметки – техният брой е общо 46. За влошено качество на топлоснабдяването са алармирали 24-ма консуматори, а 23-ма са поискали информация или мнение. За обсъждания интервал постъпилите тъжби против дейностите на компании, извършващи дялово систематизиране на топлинна сила са 9 и по тях комисията няма пълномощия да се произнася. Съществен спад бележат жалбите, свързани с присъединение, изкупуване на енергийни обекти, качество на комерсиалните услуги и противоречие с нормативната уредба.

От импортираните в КЕВР общо 147 тъжби за интервала октомври 2017 година – април 2018 година, най-голям е техният брой против „ Топлофикация София “ ЕАД. 73 са жалбите против най-голямата топлофикация в страната с към 440 000 клиенти, което е 49,6 % от общия брой на постъпилите тъжби против сдруженията.

През интервала в КЕВР не са постъпили тъжби и сигнали против предоставяните услуги на „ Топлофикация Враца “ ЕАД, „ Топлофикация Разград “ ЕАД, „ Брикел “ ЕАД и „ АЕЦ – Козлодуй “ ЕАД.

Във връзка със сигнали, постъпили от клиенти на „ Топлофикация София “ ЕАД за високи сметки за топлинна сила за м. март 2018 година, КЕВР извърши инспекция по документи. Установено е, че за интервала 17.04.2018 – 26.04.2018 година в сдружението са постъпили 26 писмени тъжби, сдружението е дало отговор по телефона на 755 въпроса за дяловото систематизиране на топлинната сила и на 552 запитвания за дължими суми за м. март 2018 година При инспекциите по писмените тъжби не са установени неточности в използването на Методиката за дялово систематизиране на топлинната сила в здания - етажна благосъстоятелност, която е приложение към Наредбата за топлоснабдяването.

Основната причина за многочислените възражения на клиенти на „ Топлофикация София “ ЕАД против фактурираната им топлинна сила за м. март 2018 година е фактът, че единствено 6% от битовите клиенти в София са декларирали действителен месечен доклад и получават фактури за действително потребената от тях топлинна сила.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР