147 пациенти на хемодиализа от Университетската болница във Варна "Света

...
147 пациенти на хемодиализа от Университетската болница във Варна "Света
Коментари Харесай

Пациенти с подписка НЗОК да заплаща консуматив за хемодиализа

147 пациенти на хемодиализа от Университетската болница във Варна "Света Марина " проведоха подписка с искане Здравната каса да заплаща непрекъснатите катетри, които се употребяват за вливанията, оповестява БНР.

Проблемът е от 2018 година Пациентите би трябвало да си заплащат по 590 лева

В поддръжка на настояването им за реинбурсация от Касата, федерация "Български пациентски конгрес " инициира петиция с претекста, че хемодиализата е дефинирана като животоподдържаща процедура в Европа и у нас. Подписки за това има в още три града в страната.

НЗОК: Дейностите, свързани с хемодиализа, раждане и грижи за крепко новородено, ще бъдат отвън регулация

Пред "Хоризонт " Красимира Кръстева, пациентка и районен представител на "Български пациентски конгрес ", съобщи, че това е следващата неправда по отношение на тях.

"До предходната година тези катетри бяха безвъзмездни. Тези катетри са безвъзмездни в Европейския съюз. Това, което ние знаем, е, че на 4-5 години се сменят. Това, което като отговор получихме в началото от шефа на Университетска болница, е, че тези катетри се заплащат в два разновидността от предходната година. Единият вид за здравноосигурени пациенти е 420 лв., а на пациенти без здравна осигуровка - 590 лв.. На едното момче му сменят трети катетър - краткотраен. Тъй като той няма опция за непрекъснат, му сменят краткотрайните катетри, което е обвързвано с увреждане на съдовете ", сподели Красимира Кръстева за настояването на стотици пациенти на хемодиализа Здравната каса да покрива разноските за нужен консуматив, без който животоспасяващата процедура не може да бъде осъществена.

Пациентите на хемодиализа в Ловеч останаха без медикаменти

Подписки за това има в още три града в страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР