147-ата годишнина от избухването на Априлското въстание се отбелязва днес

...
147-ата годишнина от избухването на Априлското въстание се отбелязва днес
Коментари Харесай

Копривщица отбелязва 147-ата годишнина от избухването на Априлското въстание

147-ата годишнина от експлоадирането на Априлското въстание се отбелязва през днешния ден и на следващия ден в Копривщица, съобщи БНР. Традиционно на 1 май ще има възстановка на събитията от 20 април 1876 година

Проявите ще стартират в 18 ч. в къща музей Тодор Каблешков с откриването на изложбата „ Копривщица - близка и налична “ по план на Национален фонд " Култура ". Вечерта на площад " 20 април " ще се организира възпоменателна - вечер заря.

Програмата ще продължи на 1 май с полагане на цветя на гроба на революционера Тодор Каблешков, сподели за " Хоризонт " Кунка Неделева, шеф на Дирекция на музеите:

" В 11,30 часа ще бъде откриването на тържествата и по този начин дълго чакания за хиляди българи – гости на Копривщица, театрализиран театър " Първата пушка " с възпроизвеждане на епизоди от Априлското въстание ".

Възстановката се реализира с над 200 локални самодейци от Копривщица. От 4 години основната роля на революционера Тодор Каблешков играе 30-годишният Найден Пухов:

" От дете желаех да играя Каблешков и за мен е огромна чест и дълг. Още от дете човек би трябвало да знае българската история, да знае всичко какво са претърпели нашите предци, какво са дали, с цел да стигнем през днешния ден до тук, да вършим тази възстановка, дали са живота си, учили са, работили са, борили са се за всичко, което имат да го поддържат и да предават на своите деца и внуци ".

Военноисторическа възстановка във връзка годишнината от Априлското въстание ще има на следващия ден и в Панагюрище. Тя ще се състои от пет подиуми, като се чака на честванията да участва и ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР