146 са неприключените заявления от бившия Фонд за лечение на

...
146 са неприключените заявления от бившия Фонд за лечение на
Коментари Харесай

146 са неразгледаните случаи на бившия Фонд за лечение на деца в чужбина

146 са неприключените заявки от някогашния Фонд за лекуване на деца в чужбина, като измежду тях има неразгледан случай от 2015 година, а множеството са от януари 2019 година 24 са случаите, които чакат изговаряне от Комисията за лекуване в чужбина на лица над 18 години. Това разгласи доктор Галя Йорданова, която е шеф на Дирекция „ Лечение в чужбина и съгласуваност на системите за обществена сигурност “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Д-р Йорданова добави още, че от през днешния ден функционалностите на двете организации се поемат от Националната здравноосигурителна каса и изясни, че статусът на заявките ще могат да се наблюдават в уеб страницата на НЗОК. Тя увери още, че няма да има проблеми за случаите, на които им следва тръгване в чужбина.
„ Изготвени са типовите контракти с външните специалисти. Към тях са поканени хабилитирани лица, професори и доценти, които до момента са били членове на Обществения съвет. Някои от тях са удостоверили по телефона да вземат участие като представители на тези експертни препоръки като външни специалисти. Така че няма да има спиране, а последователност, продължение и донадграждане на това, което се е случило досега “, съобщи още доктор Йорданова.
На въпрос на БГНЕС в какъв период ще бъдат обсъждани заявките, шефът изясни, че по новите правила това би трябвало да се случва в границите на две седмици, само че акцентира, че за заварените случаи ще им е належащо повече време. Д-р Йорданова увери още, че не престават да работят изискванията и редът, които са били до момента. Няма промени и в документите, които би трябвало да се попълнят за кандидатстване.
Тя разясни, че лекуването в чужбина продължава с изключение на за страните от Европейски Съюз, в Европейското икономическо пространство, Швейцария, всички, с които има подписани спогодби и съглашения, плюс трети страни.
„ Има написани ясни критерии, както и до момента. Би трябвало всички тези случаи да имат потвърдена здравна успеваемост и резултатност. Случаите, които са почнали лекуване ще продължат по реда, по който са почнали. Няма да има никакво спиране “, съобщи шефът и разяснява, че не знае дали ще възникне проблем с доставки на медикаменти, които са отвън позитивния лист.
Д-р Йорданова не можа да каже, каква част от бюджета на Фонда ще премине към НЗОК и разясни, че заявките не престават да се подават на място в приемната, а от октомври и в Районните каси.
Пламен Таушанов, член на надзорния съвет на НЗОК от квотата на здравноосигурените разкри, че Фондът е събирал не повече от 100 000 лв. дарения. Той разкритикува скриването на информацията от родителите в кои лечебни заведения, в кои страни и какъв брой е коствало лекуването на избрана диагноза и разясни, че това се е случило по времето на проф. Владимир Пилософ, което съгласно него е била скрита преднамерено и корупционно.
„ Дори и самият публичен съвет не е могъл да види повече от една седмица какво става с всички преписки. Бяхме установили и с националния съветник проф. Спасов, когато министър Петров, трябваше събота, неделя да включи едно дете, което трябваше да бъде включено в листата с трансплантация, с цел да може фондът да го изпрати. Проверихме и се оказа, че това дете въобще няма цироза, а се принуждава публичният съвет да гласоподава, тъй като в случай че тя не се направи в понеделник то ще почине “, разкри той и добави, че занапред корупционните практики на Фонда ще излизат нескрито.
Той добави още, че от предходната и поминалата година се е засилило изпращането на деца посредством S2, за които не е било взимано мнението на националните консултанти, на медицински сдружения.
„ От шефа са определяни две лица. Те са споделили това дете отпътува. Вие тука гласувайте еди-каква си сума, както предходната година 3 деца по 800 000 лв.. Давайте бързо S2 за два часа и децата отпътуват. Това не би трябвало да се случва “, беше безапелационен Таушанов и добави, че в последните години се е не е появила нова наклонност от фонд за лекуване в чужбина се трансформира във фонд за лекуване в България като 80% от децата са били лекувани у нас. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР