146 години от гибелта на Васил Левски. Хиляди българи в

...
146 години от гибелта на Васил Левски. Хиляди българи в
Коментари Харесай

България се преклони пред безсмъртното дело на Васил Левски

146 години от гибелта на Васил Левски. Хиляди българи в цялата страна се преклониха пред безсмъртното дело на Апостола на свободата. Възпоменателната гала пред паметника на Васил Левски в София завърши доскоро повече от час.

146 години след обесването на Васил Левски, и през днешния ден българите не сме не запомнили и помним завета на Апостола: свободата и чиста и свята република.

В цялата страна хиляди дребни и огромни, възпитаници, фамилии с деца и възрастни хора уважиха паметта на Левски - най-светлият в пантеона на нашите национални герои, жертвали живота си за свободата на Отечеството.

В речта си президентът Румен Радев съобщи, че всяка година тук, пред паметника, се събираме, с цел да дадем доклад на Апостола какво става с нашата чиста и свята република, с братството без оглед на религия и националност.

Какво става с националната работа и стои ли тя над всичко, както ни завеща Левски? Радев уточни, че портретите на Левски през днешния ден висят в доста кабинети, само че като икони в запустели черкви.
 © Гергана Костадинова / БГНЕС  Румен Радев: С вярата и волята Левски разсъни цялостен народ и го поведе към свободата Румен Радев: С вярата и волята Левски разсъни цялостен народ и го поведе към свободата
Преди 146 години тук на това място бе обесен Васил Левски. От тогава близо век и половина на тази дата се явяваме на алегоричен доклад пред паметника...

Венци и цветя и хиляди смирени българи - по този начин паметникът на Апостола подсети през днешния ден за гибелта на Безсмъртния.
- Радва ме, че има доста деца. Това ужасно ме зарадва, ето ги, пред вас са. Дано и те го запазят.- По-велик няма.
- Като чуеш Левски, с какво го свързваш?
- Свобода.
А помним ли освен личността и делото на Апостола, само че и завета и неговата философия?

- Днес какво можем да научим от него?
- Във всяка своя активност да бъдем самоотвержени, оптимално да даваме всичко, което можем от себе си, почтени, както той е бил.- Трябва да има цветя най-малко до главата на Апостола, с цел да се трансформират нещата в действителност в позитивна посока.   Премиерът Борисов сервира цветя пред паметника на Левски в столицата Премиерът Борисов сервира цветя пред паметника на Левски в столицата
Министър-председателят Бойко Борисов сервира цветя пред паметника на Васил Левски в столицата във връзка 146 години от гибелта на Апостола на свободата....

Премиерът Бойко Борисов също отдаде респект към делото и паметта на великия български бунтовник - дружно с възпитаници.
Бойко Борисов, министър-председател: Какво вършиме бе, пиленца? - Нищо! - Е, по какъв начин нищо, това ни е най-големият воин на България!
На възпоменателната гала президентът Румен Радев съобщи, че не са ни останали доста думи от Апостола, само че и дребното е задоволително, с цел да разберем какво мисли той за днешното време.
Румен Радев, президент на България: В бляновете си великият карловец вижда по какъв начин хората избират свободно своите управници и в тази нова България всичко зависи от вишегласието. Днес и това право е обект на посягане.
Радев напомни горчивите думи на Левски пред турския съд - че българите желаят свободата, единствено в случай че им се сервира на тепсия у дома.
Румен Радев, президент на България: Левски надживя всички превратности на новата ни история. Неговите портрети висят в доста кабинети като икони в запусната църква.- Днес най-хубавата респект към Апостола не са венците, а съзнанието, че не думи би трябвало, а каузи.  Йорданка Фандъкова: За да пребъде страната, българите би трябвало да вървят дружно Йорданка Фандъкова: За да пребъде страната, българите би трябвало да вървят дружно
По традиция на мястото на това бесило честваме свободата си. Този монумент, който дълги години след Освобождението заставам единствено с купчина камъни, през днешния ден с...

Дори и робът може да е свободен, само че и свободният може да загуби свободата си, приключи речта си президентът Радев. Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че свободата е всекидневна работа.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Дърпането в разнообразни направления не оказва помощ, тъй като, в случай че желаеме да пребъде България и да я опазим чиста и свята, ние, щем не щем, би трябвало да си кажем кривиците и да вървим дружно.
И най-после да приключим с един откъс от Апостола: „ С моята кончина, споделя Васил Левски, не свършва пътят, който би трябвало да извървите. “
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР