146 000 са работещите пенсионери у нас, показват данните на

...
146 000 са работещите пенсионери у нас, показват данните на
Коментари Харесай

Монитор: Близо 150 000 пенсионери работят

146 000 са работещите пенсионери у нас, демонстрират данните на Националния застрахователен институт (НОИ) към края на 2018 година, предоставени на „ Монитор “. Броят на българите, които избират да се трудят и след пенсионирането си, пораства непрекъснато от 2014 година насам, като единствено за последните две години те са скочили с 18 500.
„ Задължително търсещите работа пенсионери държат да бъдат обезпечавани за пенсия, с което целят да покачат размера на отпусканата им към този момент “, изясняват от Агенцията по заетостта. Всеки месец по 1871 пенсионери търсят работа посредством бюрото по труда. Жените, които не престават да се обезпечават за пенсия и след излизането си в заслужена отмора, взимат превес над мъжете.
Дамите най-често намира работа в детски заведения, като продавачи, помощник-готвачи, хлебопроизводители, шивачки, медицински сестри или фармацевти.
пенсионерите избират гъвкавото работно време или непълния работен ден.
По данни на осигурителния институт от всички съвсем 150 000 нашенци, които са останали на трудовия пазар, малко над 100 000 са с пенсия за стаж и възраст. Всеки четвърти българин от третата възраст, който продължава да работи, е намерил прехранване в столицата.
Веднага след София се подрежда и още един добре развъртян стопански район – Пловдив. В дъното на класацията са Силистра, Търговище и Кърджали. Освен тях още 34 482-ма под пагон не престават да се трудят. Това значи, че 23 на 100 от всички работещи пенсионери са служители на реда, военни или пожарникари.
Средната възраст на чиновниците на Министерство на вътрешните работи е 57 година, а възнаграждението към 800 лева
Най-високи заплати след пенсиониране нашенци под пагон взимат в София - 1221 лева, а най-ниски в Благоевград – 795 лева Възнагражденията на военните и служителите на реда във Варна, Пловдив, Шумен и Стара Загора са най-близки до тези в столицата – по към 1000 лева Същевременно само в София дамите под пагон съумяват да доближат хилядарка. Подобна е и обстановката при работещите, които взимат пенсия за застрахователен стаж и възраст – най-ниски са предлаганите хонорари в Благоевград, следвани от Кюстендил и Ловеч.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР