145-тата годишнина от смъртта на Васил Левски ще бъде отбелязана

...
145-тата годишнина от смъртта на Васил Левски ще бъде отбелязана
Коментари Харесай

Днес се отбелязват 145 години от смъртта на Левски

145-тата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде маркирана през днешния ден в разнообразни градове на страната. Официалните церемонии започнаха в неделя, само че ще продължат и в понеделник.

От 08.00 часа пред паметника на Васил Левски в столицата деца, членове на клубовете " Млади възрожденци ", ще рецитират стихотворения, отдадени на Апостола. От 18.00 часа на същото място ще е възпоменателната гала във връзка 145 години от гибелта на Апостола на свободата. Сред гостите ще е президентът Румен Радев.

В Ловеч сутринта на Пази мост ще бъде направена възстановката на срещата на Левски и Никола Цвятков с турските заптиета, предшестваща неговото залавяне. По-късно на Къкринското ханче, ще бъде разиграно и залавянето на Апостола.

Възпоменателният митинг-поклонение ще се състои от 11.00 ч. на площад " Васил Левски " в гр. Карлово. В ритуала ще вземат участие представителни роти и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада. От 12.00 часа в Национален музей " Васил Левски " ще бъдат маркирани 140 години от гибелта на майката на Левски Гина Кунчева.

В знак на благодарност към делото на Апостола на Свободата военнослужещи от Българската войска ще поднесат венци и цветя на възпоменателни ритуали във Велико Търново, Горна Оряховица, Плевен, Асеновград, Благоевград, Белене, Сливен, Стара Загора, Хасково, Шумен, Смолян, София.

По мотив годишнината, през днешния ден Националния военноисторически музей ще работи изключително от 10.00 до 18.00 ч.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР