145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана

...
145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана
Коментари Харесай

Започват церемониите за 145 години от гибелта на Левски

145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде маркирана в неделя вечер в родния му град Карлово с възпоменателна гала.

Ритуали по полагане на цветя в символ на благодарност към Васил Левски има в няколко града на страната.

Събитията във връзка годишнината стартират в Ловеч със заря-проверка и гражданско поклонение. В храма " Света Троица " ще бъде отслужена панихида. Тържествената заря-проверка пред паметника на Апостола ще стартира от 18.30 ч. Във военния обред по поднасяне на венци и цветя пред най-големия паметник на Левски у нас ще вземат участие военнослужещи от Центъра за начална подготовка в Плевен и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Заради гражданското поклонение за времето от 12.00 до 21.00 ч. ще бъде затворена за придвижване ва коли ул. " Мадара ".

По мотив годишнината Националният военноисторически музей в София показва на своите гости гратис най-успешната си просветителна стратегия - „ Васил Левски - през вчерашния ден и през днешния ден “. Програмата е подобаваща за деца сред 7 и 17-годишна възраст и може да бъде посетена в неделя.

На 19 февруари – денят на обесването на Левски, в софийския храм " Св. София " от 17 часа ще бъде отслужена архиерейска панихида в негова памет. След това ще има литийно шествие. В 18.00 часа пред Паметника на Апостола ще стартира церемонията поклонение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР