142 години след Априлското въстание Брацигово отново се връща към

...
142 години след Априлското въстание Брацигово отново се връща към
Коментари Харесай

Президентът приема тържествената заря-проверка в Брацигово

142 години след Априлското въстание Брацигово още веднъж се връща към героичните събития. Президент Румен Радев и Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще се включат в честванията на годишнината експлоадирането на Априлското въстание в Брацигово, което ще се състои  на 11 май. От Президентството към този момент са удостоверили визитата на президента. Има дребна смяна в протокола.  Президентът ще дойде в 20,45ч за тържествената-заря инспекция. Иначе трябваше да се включи  и в заупокойната панахида,заяви пред " Марица " зам.-кметът  на Брацигово  Йордан Павлов. 
Честванията ще стартират в 10,30 ч с тържествено повдигане на знамената на централния площад в Брацигово. След това ще се поднесат цветя и венци на паметника на Васил Петлешков.
Събтията ще продължат вечерта от 19,40, когато ще  има възстановка на събитията от Април 1976-а. Историческите обстоятелства сочат, че Брацигово пада на 7 май след идването на постоянна армия командвана от Хасан паша след близо триседмична тежка блокада. Защитата на Брацигово е най-добре проведена от всички въстанически пунктове, брациговци разполагали с повече от 18 черешови топчета и на няколко пъти предприемали смели офанзиви против заобикалящите ги османски сили. Въпреки това в Априлската епопея от 1876 година в последвалите дни на разгром, от Брациговския въстанически пункт са убити 143-ма и заточени 252 -ма въстаници.Част от тези събития ще бъдат  пресъздадени във възстановката.

Заупокойната панахида  в памет на починалите воини от Април 1876-а ще отслужи Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. В 21 ч. ще стартира и тържествената заря-проверка, която ще приема президентът Румен Радев. 
Честванията ще продължат с национално забавление. В празничния концерт ще вземат участие Димитър Керемидчиев и оркестър Пампорово.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР