142 години ни делят от Санстефанския мирен договор и възкресението

...
142 години ни делят от Санстефанския мирен договор и възкресението
Коментари Харесай

Радев: Свободата е най-силният имунитет срещу всякакви политически вируси

" 142 години ни разделят от Санстефанския кротичък контракт и възкресението на България. Днес още веднъж хиляди сме тук пред паметника на Царя Освободител, чиято войска постави завършек на петвековното османско робство.

Под съветските бойни флагове ще се покрият с безконечна популярност българските опълченци, ще се борят воини от доста нации от империята на Александър Втори, хиляди ще загинат за нашето избавление. Но доста преди този момент безброй свободни по дух българи, хайдути, въстаници, възрожденци, революционери ще пролеят в неравни борби кръвта си за свободата. Джануариюс Макгахан, Виторио Позитано, Виктор Юго ще вградят своята героизъм в българската национална идея. Към всички тях, към нашата освободителка Русия е нашата българска благодарност. Тя не е подвластна на никаква политическа обстановка, само че е проба за достолепието ни като народ, който осъзнава цената на свободата и уважава и своите, и непознатите герои, положили кости за нашата независимост ". Това сподели в словото си на площад " Народно заседание " по случай Трети март президентът Румен Радев, съобщи Българска национална телевизия.

Възродената България оцеля в няколко войни, надживя няколко национални произшествия, построи своя стопанска система, войска, просвета, подари света с гениите си и потвърди своята жизнеспособност като страна. Някои генерации имаха жестоката орис да бранят родината с оръжия, други съзидаваха отечеството. Призванието на нашите генерации е да отстоят демокрацията, за която мечтаехме и към която крачехме в близкото минало. Да си възвърнат свободата на словото, да бранят без комплекси правата си на европейски жители, уточни още президентът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР