142,11 лв. за мегаватчас е прогнозата на Булгаргаз. за цената

...
142,11 лв. за мегаватчас е прогнозата на Булгаргаз. за цената
Коментари Харесай

Без руски газ, цената пада на 142,11 лв. за мегаватчас

142,11 лева за мегаватчас е прогнозата на " Булгаргаз ". за цената за юли, за април тя е 142,59 лева (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Заявлението на компанията, импортирано в Комисията за енергийно и водно контролиране за цена през май, преди прекъсването на доставките от " Газпром износ ", беше 150,11 лева, а прогнозната за юни, отново преди прекъсване на съветския газ, беше 148,63 лева за мегаватчас.

Излиза, че след секването на съветските доставки трендът на цените, въпреки и с малко, 48 ст. по отношение на април, е надолу.

От компанията прецизират, че в евро прогнозата им за юлската цена е 72,66 евро за мегаватчас и е формирана на база на ценообразуващи съставни елементи към 11 май. Не е ясно обаче кои са тези ценообразуващи съставни елементи, откакто едностранно беше преустановен от съветската компания контракта за доставки.

Прави се съпоставяне, че цените на европейските газови пазари за доставка през юли е почти от 95,50 евро (190 лева).

Окончателно предложение за одобряване на цена на природния газ за юли ще бъде подадено в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) на 1 юли, отчитайки котировките на ценообразуващите съставни елементи към 30 юни, прибавиха от " Булгаргаз ".

Все още не се знае какъв брой ще коства газът за месец май, в който сме. Първоначално от КЕВР обявиха, че " Булгаргаз " ще внесе заявление до 4 май, а регулаторът ще се произнесе на 10 май, само че тези дати бяха отсрочени, поради инспекция в сдружението на Министерството на енергетиката, която ще приключа на 12 май.

Източници на КЕВР обявиха, че чакат заявката в петък, тогава ще се произнесе и комисията.

Прогнозната цена на природния газ за юли е 142,11 лв. за мегаватчас или 72,66 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на Българска народна банка, оповестиха от " Булгаргаз ", съобщи Българска телеграфна агенция. Прогнозната цена е формирана на база планирани стойности на ценообразуващите съставни елементи към 11 май.

За съпоставяне, цените на европейските газови пазари за доставка през юли на 11 май са в подобен размер от 95.50 евро (190 лева) за мегаватчас, показаха от публичния снабдител.

Окончателно предложение за одобряване на цена на природния газ за юли ще бъде подадено в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) на 1 юли, отчитайки котировките на ценообразуващите съставни елементи към 30 юни, прибавиха от " Булгаргаз ".

Припомняме, че КЕВР утвърди цената на природния газ от 1 април в размер на 142,59 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Предвиденото за 10 май закрито съвещание на КЕВР за одобряване на цена на природния газ за месец май обаче се отсрочи. Причината е, че Министерство на енергетиката е почнало инспекция по отношение на ценообразуването на природния газ за май. Проверката ще завърши на 12 май.

Прогнозната цена на природния газ за юни е 148,63 лв. за мегаватчас. Тя е формирана на база планирани стойности на ценообразуващите съставни елементи към 11 април.

На 27 април пък " Газпром износ " приключи доставките на природен газ за " Булгаргаз”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР