140 години по-късно ние трябва да помним нашата история, защото

...
140 години по-късно ние трябва да помним нашата история, защото
Коментари Харесай

Румен Радев: Историческата ни енергия е в осъзнатата стойност на свободата

140 години по-късно ние би трябвало да помним нашата история, тъй като другите не не помнят тяхната. Нашата, българска историческа сила не е в носталгията по минало великолепие, а в осъзнатата стойност на свободата, в отговорността пред мъчениците, които заплатиха цената ѝ, в светлия блян на „ чистата и свята република “. Това съобщи президентът Румен Радев в словото си по време на тържествената заря-проверка във връзка Националния празник на България - Трети март.


Президентът и Върховен главнокомандващ въоръжените сили одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска на площад „ Народно заседание “.

В изявлението си президентът акцентира, че на днешната дата бе подписан Санстефанският кротичък контракт, който сбъдна фантазиите на нашите възрожденци всички българи да живеят в една свободна страна. „ Този идеал живя единствено няколко месеца. Погреба го Берлинският конгрес. В цяла Европа сантименталните очаквания на XIX век починаха под откоса на трагичния XX век. Но споменът за пролетта на 1878 година ще остане непреходното българско ентусиазъм “, съобщи Румен Радев.

По думите на президента, „ това е споменът за дързостта на младите хъшове, селяни, даскали, които след многогодишни битки, през април 76-та, с цената на живота си върнаха Българския въпрос в дневния ред на Европа, само че и споменът за Виктор Юго и Макгахан, които чуха стенанията на Панагюрище и Батак “.

„ Това е споменът за братския ентусиазъм на съветското общество, който потвърди, че православните българи не са сами. Него ние няма да забравим. Не ще забравим и великите слова в манифеста на император Александър II, който афишира война на Османската империя, тъй като „ това постанова възприятието за правдивост и личното наше достолепие “. „ Народът самичък се подвигна на война, воглаве с Царя “, написа в дневника си Достоевски, „ а хората четяха манифеста и се кръстеха “, уточни президентът в словото си.

Румен Радев беше безапелационен, че тези подиуми и усеща са дълбоки и неподвластни на користни политически тълкования.

Президентът Румен Радев изрази признателността на народа ни към войните от доста нации – руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци и доста други, положили кости по бранните полета на Руско-турската освободителна война за Освобождението на България. „ За всички тях България е финален дом, тях почитаме като свои герои “, сподели президентът.

Сред гостите, участвали на тържествената заря-проверка на площада бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, Българският патриарх Неофит, Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, народни представители, посланици, стотици жители.

По-рано през днешния ден президентът Румен Радев беше посрещнат с публична гала на историческия връх Шипка, по време на която одобри рапорта на началника на караула. Държавният глава участва на панихида в памет на починалите български и съветски воини.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР