140 години от създаването на Държавен вестник“ отбелязва Столичната библиотека.

...
140 години от създаването на Държавен вестник“ отбелязва Столичната библиотека.
Коментари Харесай

140 години от създаването на „Държавен вестник“

140 години от основаването на „ Държавен вестник “ отбелязва Столичната библиотека.  Седем табла наблюдават неговата история от първите му броеве до приемането ни в НАТО през 2004 година В изложбата могат да се видят и книги, свързани със събития, отразени в „ Държавен вестник “. Показани са и конституциите на България, само че без Търновската, тъй като тя е призната няколко месеца преди да излезе първият му брой.
 
 Юлия Цинзова БГНЕС

" Да се основе един лист под наименование „ Държавен вестник “, в който да се обнародват нашите укази, всичките разпоредби и заповеди на нашето държавно управление, както и всевъзможни публични обявления, заявки и решения от кое да е държавно институция ". Това е част от текста на указа на княз Александър I от 19 юли 1879 година, с който се основава „ Държавен вестник “ като публично издание на страната.

" От Столична община сме получили първите издания на " Държавен вестник " и някои са доста забавни, в това число с надписи за градоначалника на Следствен отдел към окръжна прокуратура. Те се пазят при нас и ние ги демонстрираме. Освен това през 1945-та година получаваме подаяние от Народното събрание - всичките издания до това тази година е подарена на Столична библиотека от Народното събрание, защото архивът изгаря по време на бомбардировките ", споделя шефът на Столичната библиотека Юлия Цинзова по отношение на изложбата.
 
Първите броеве на „ Държавен вестник “ се отпечатват в печатницата на Янко Ковачев, която се е намирала покрай площад „ Славейков “, а през 1881 година в постройката на Буюк джамия, където в този момент е Археологическият музей, тържествено е открита Държавната печатница.
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР