14 тона токсични отпадъци са изхвърлени в района на Гара

...
14 тона токсични отпадъци са изхвърлени в района на Гара
Коментари Харесай

Тонове токсични отпадъци, изхвърлени край гара Яна


14 тона токсични боклуци са изхвърлени в региона на Гара Яна, потвърдиха пред Нова тв от Столична община. Районът е отцепен от Дирекцията за спешна помощ и предварителна защита към Столична община.

Сигналът за мощна миризма в региона на промишлената зона на село Яна е получен в петък вечерта в 22.00 часа. Директорът за спешна помощ и предварителна защита към Столична община Красимир Димитров изясни, че незабавно са уведомили Регионална инспекция за опазване на околната среда и е основан щаб.

"По заповед на кмета на столицата госпожа Фандъкова е основан краткотраен щаб, в който сме привлекли чиновници на Регионална инспекция за опазване на околната среда, Изпълнителната организация по околна среда и води, "Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", кметът на региона е известен. Започнахме дружно с 5-о Районно полицейско ръководство да правим действия по определяне на въпросното осъществено действие. Започнахме премерване на място ", сподели той.

По думите му замерването е открило, че мястото, където са били изхвърлени варелите, е рисково и токсично, както и че детайлите са елементарно запалими.

"Така че има заплаха за живота и здравето на хората в региона, директно до варелите. Направихме дружно с 5-то районно полицейско ръководство обсада на регион от към 1,5 км ", изясни Димитров, представен от "Фокус ".

Той посочи, че в събота е замерен въздухът и е регистрирано, че няма нездравословни излъчвания.

"Остана въпросът дружно със Софийска градска прокуратура и с 5-о районно полицейско ръководство в неделя сутринта с лицензирана за обработка и отнасяне на заплаха компания към Столична община да предприеме ограничения по изкарване незабавно на тези варели от мястото, където са изхвърлени до площадка за отнасяне на отпадъците. Вчера единствено бяха 14 тона запонираните субстанции като варели. Днес продължава работата на компанията до изчистване на почвата. Има още останали варели ", добави още Димитров.

Токсичните боклуци са изхвърлени от чиновници на компания, която има позволение за площадка за депониране на боклуци.

"Това е безнаказаност по три закона. Количеството е голямо, провокира мощна задушлива миризма в региона. Действието е извънредно рисково за живота и здравето на хората. Отпадъците несъмнено са изхвърляни с дни ", изясни още Красимир Димитров.

Варелите се извозват в региона на оторизирана площадка за предпазване на боклуци. По информация, отпадъците са извхърлени от хора с противогаз. В момента се води досъдебно произвеждане.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР