14 Октомври - ПетковденДенят се смята за повратен и в

...
14 Октомври - ПетковденДенят се смята за повратен и в
Коментари Харесай

Голям празник на 14 октомври! Любими имена празнуват имен ден, но поверието е страшно

14 Октомври - Петковден

Денят се счита за преломен и в този смисъл на Петковден в някои краища, се съблюдава обичая „ полезване ”. Според него, какъвто човек ти стъпи първи в къщата, дефинира шанса и здравето през цялата година. 

На масата ни на Петковден е хубаво да участва: гювеч с овнешко, курбан супа, сармички с лозови листа, шкембе, ястия с праз, обредни хлябове.

 

На този ден имен ден честват: Петя, Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева
Информация за Петковден
Този ден православната християнска черква посвещава на преподобна Параскева или Петка Българска
Обреди и Традиции
Петковден е един от огромните национални празници, с които българите означават края на топлото време и настъпването на зимата. Обикновенона Петковден става и заплождането на домашните животни, известно измежду народа като “мърлене ” или “овча женитба ”. Докато трае заплождането, дамите не трябва да подхващат никаква работа - не плетат и не шият, не перат и не месят тесто, с цел да се роди здрав и чевръст добитък. Затова пък след оплождането на овцете те изпичат пресни пити, които раздават между тях из махалата.

Зимният Петковден не е единствено празник в чест на св. Петка (Параскева) като закрилница на децата, само че и дава началото на почитта към настойника на фамилията и рода. Народът отбелязва този ден като начало на зимните празници - вършат се оброчни курбани и сборове. Жените раздават питки за здравето на животните. Св. Петка покровителства брака и плодовитостта. В националните митове светицата се смесва и с духа - настойник на къщата и фамилията (затова се явява като змия - пазителка на дома). На Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се назовава на св. Петка. Хлябът и къщата би трябвало да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата.

Обредна софра: овче месо, курбан супа, яхния с праз, сарми
Поверия
От Петковден до Димитровден (26 октомври) не се работи с вълна, не се крои и не се шие – има вяра се, че в случай че човек облече дреха, шита сред тези два огромни празника, ще се разболее.

 

imen-den.net

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР