14 ноември се отбелязва като Световният ден за борба с

...
14 ноември се отбелязва като Световният ден за борба с
Коментари Харесай

150 000 души в България не знаят, че страдат от диабет

14 ноември се отбелязва като Световният ден за битка с диабета. Инициативата е на Международната диабетна асоциация. Тази година посланието е към фамилиите на болните, тъй като диабетът въздейства върху живота освен на болния, а и на неговите близки.
От 25 години съдружие „ Диабетни грижи ” в Бургас оказва помощ на хората с диагноза диабет.

Председателят на съдружие „ Диабетни грижи ” Радка Жекова описа за Actualno.com повече за задачата на представляваната от нея организация.
”Смело мога да заявя, че работим в интерес на обществото, освен в Бургас само че в цялата страна. Обучаваме хората по какъв начин да вършат проби за равнището на кръвната захар , да се грижат за краката си, по какъв начин да наблюдават кръвното налягане, да партнират със фамилния доктор и да трансформират метода си на мислене. Организираме осведомителни дни с присъединяване на лекари, по разнообразни проблеми . Правим образования за предварителна защита против гангрените и по всевъзможен метод се опитваме да оказваме помощ на засегнатите от заболяването “.
Радка Жекова също има диабет и доста добре схваща по какъв начин се усеща човек с това заболяване. Тя изяснява, че в сдружението помощ може да потърси всеки. Хората, които нямат сложена диагноза, а единствено подозрения също са добре пристигнали.
„ Не се заплаща нищо, хората идват и ние вършим проби за обременяване. Използваме специфични таблици съобразени с условията на Световната здравна организация “.
Четирима доброволци работят в сдружението, което е отворено за всеки, който желае да оказва помощ.

Днешният ден е специфичен за тях и са избрали да му посветят цялостен месец на „ Отворените порти “. Освен това ще посетият домовете на трима диабетици, които имат най-дълъг живот с заболяването.
“Искам да да ги прегърна, да им кажа какъв брой се гордея с тях “, споделя казва Радка Жекова и прибавя, че на тези срещи ще участват и студенти.
Доц. доктор Валентин Василев е шеф Клиника по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас. Той разяснява какви са затрудненията, които настъпват с напредването на заболяването:
„ За страдание пациентите идват при нас с тежки инфекции, гангрени. И ние не можем да създадем нищо, с изключение на да изрязваме, т.е. да осакатяваме тези пациенти. Категорично не би трябвало да се стига до това! Правилният миг е всеки новодиагностициран диабетик вид 2 над 45 години наложително да мине на консултация при съдов хирург допустимо най-бързо. Често тези хора нямат никаква самодисциплина – те не живеят с мисълта, че са заболели, не пазят диета, не обръщат внимание на хигиената на долните си крака, не наблюдават кръвната захар. Парадоксът е, че точно заможни и съумели хора са най-недисциплинираните диабетици “.

Над 500 000 души в България имат сложена диагноза " захарен диабет ", съгласно Международната Диабетна Федерация. Броят на тези, които не знаят, че са наранени от заболяването е 150 000 . Тревожната наклонност за увеличение броя на заболелите е в международен мащаб. Добрата вест е, че част от аргументите за болестта могат да бъдат избегнати с намаляването на напрежението и захарта, с цялостна смяна в храненето и със спортни занимания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР