14 ноември е най-вероятната дата за първия тур на президентските

...
14 ноември е най-вероятната дата за първия тур на президентските
Коментари Харесай

Ива Митева: 14 ноември е най-вероятната дата за президентските изори

14 ноември е най-вероятната дата за първия тур на президентските изори, сподели ръководителят на Народното събрание Ива Митева на правна комисия.
Партиите към този момент се сплотиха към датите 7 или 14 ноември за първия тур на президентските избори, само че и вероятно за предварителен избор за ново Народно заседание. Според ГЕРБ най-удачната дата е 7 ноември.
В същото време Мая Манолова от ИБГНИ съобщи, че е безусловно допустимо изборите, в това число и 2 в 1, да бъдат извършени напълно с машини. Ако изборите са 2 в 1 обаче, ще се наложи закупуването на още машини за гласоподаване, предизвестиха от ЦИК.
Относно актуализацията на бюджета Ива Митева разяснява в Народното събрание, че съгласно нея до 10-15 септември той може да бъде признат.
Тя също по този начин разяснява концепцията на „ Демократична България “ за предварително разформироване на Висш правосъден съвет (ВСС) и съобщи, че не я утвърждава. По-рано от обединението внесоха план за смяна на Закона за правосъдната власт, който планува смяна на статута на Висш съдебен съвет, унищожаване на кариерните бонуси за членовете на Инспектората към Висш съдебен съвет, както и предварително преустановяване на мандата на сегашния съвет.
Законопроектът планува за времето на мандата си изборните членове - съдии, прокурори и следователи, да продължат да реализират юридическата си специалност при понижена натовареност. Сега по време на мандата си във Висш съдебен съвет членовете му губят качеството си на съдии, прокурори и следователи.
Ако законът бъде признат от Народното събрание, новият избор на членове на съвета следва да се организира в двумесечен период от влизането в действие на измененията. Новият Висш съдебен съвет се счита за формиран, откакто бъдат определени две трети от неговите членове, е записано още в плана.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР