14 ноември 1666 г. Самюъл Пийпс описва в своя дневник

...
14 ноември 1666 г. Самюъл Пийпс описва в своя дневник
Коментари Харесай

14 ноември 1666 г. – Първото кръвопреливане е описано

14 ноември 1666 година Самюъл Пийпс разказва в своя дневник първото кръвопреливане.

Пийпс е бил умел държавен служител както в морския флот, по този начин и в Народното събрание. Той обаче е прочут най-много със своя популярен дневник, описващ всекидневието на лондончани от интервала на Реставрацията. По това време той става очевидци на събития като огромната чумна зараза и Големия пожар в Лондон през 1666 година

Пийпс стартира да води своя дневник от суетност. Той е бил изключително горделив от своите достижения и „ записването на събитията му е доставяло изключително огромно удоволствие; препрочитането им – още повече “, написа уеб страницата на Дънкан Грей, отдаден на британския служител.

Наблюденията, които той прави на кръвопреливане сред две кучета, се случват близо четири десетилетия, откакто британският физик Уилям Харви декларира, че кръвта циркулира през тялото, а сърцето извършва ролята на помпа. Харви в действителност открива това, което отчасти е било открито от арабския доктор Ибн ал-Нафис доста по-рано – през XIII в.
Година по-късно и лекарят Ричард Лоуър, и французинът Жан Батист Дени повтарят процедурата, само че този път употребяват хора. В случая на Дени това е 15-годишно момче, което получава кръв от овца. По не знайно какви аргументи то оцелява. Може би повода се крие в дребното количество употребена кръв.

Следващите опити за кръвопреливане са спорадично сполучливи най-много заради обстоятелството, че лекарите към момента не знаят какъв брой значими за съвместимостта са типа на организма и вида кръв. Ситуацията се трансформира чак при започване на XX в. с откриването на другите типове кръвни групи.

Първият сполучлив опит за кръвопреливане с човешка кръв е осъществен през 1818 година от английския акушер Джеймс Блъндъл.

 

obekti.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР