14 058 деца са отпаднали през миналата учебна година. Това

...
14 058 деца са отпаднали през миналата учебна година. Това
Коментари Харесай

Зам.-министър на образованието: Отпадналите през миналата учебна година деца са 14 058

14 058 деца са отпаднали през предходната образователна година.

Това сподели в изявление за БНР Деница Сачева, зам.-министър на образованието. „ Това число не може да ни кара да сме спокойни. Това обаче е забележителен спад спрямо предходните години, когато отпадналите възпитаници са били сред 20-21 хиляди Тази наклонност на спад е добра. Надявам се да успеем да я запазим през идната година “, сподели още тя.

Сачева добави, че към 35% от тези деца са отпаднали, тъй като са отпътували при фамилиите си в чужбина или дружно с тях са отишли на сезонна работа. Тя означи, че мощен акцент ще бъде подложен върху тези деца на 5, 6 и 7 години, които след началото на образователната година не са били записани в детска градина или учебно заведение. По думите й на родителите, които отхвърлят да изпращат децата си на учебно заведение, се постановат санкции. "Ще продължим да търсим най-ефективните ограничения както посредством стомули, по този начин и посредством наказания, само че да създадем по този начин, че всяко българско дете да посещава учебно заведение ", безапелационна бе Деница Сачева.

Образователната система е доста по-достъпна за деца с увреждания спрямо минали години, сподели още зам.-министърът. По думите й работата продължава в тази посока. През предходната година подкрепените деца са били съвсем 3000.

„ Вероятно до края на месеца ще изпратим инструкции до просветителните институции за взаимна работа със обществените услуги, с цел да може ресурсът, който влага страната и в двете системи, да бъде оптимално дейно ориентиран в поддръжка на децата. Предстои да създадем и образования с УНИЦЕФ в разнообразни области на районно равнище, с цел да създадем по-добра симбиозата сред обществената и просветителната система в поддръжка на децата “, разкри Сачева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР