14 млн. лв. се предвиждат за третокласния държавен път между

...
14 млн. лв. се предвиждат за третокласния държавен път между
Коментари Харесай

14 млн. лева от тол такси за път през вр. Средногорец, три подхода ще са към ГКПП „Рудозем – Ксанти“  

14 млн. лева се плануват за третокласния държавен път сред Рудозем и Смолян през връх Средногорец, а обезпечаването на този обект ще е от тол таксите, които ще се вкарат следващата година. Това излиза наяве от изявление на министър Петя Аврамова в Народното събрание в отговор на депутата от левицата Дора Янкова.
Припомняме, че през октомври месец Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) разгласи поръчка за разработване на механически план за третокласния път Рудозем – Смолян през връх Средногорец, където се намира паметникът на полк. Владимир Серафимов – Освободителят на Родопите.

Началото на сектора е от кръстовището с второкласния път Средногорци – Рудозем – границата с Република Гърция. Краят е новото кръстовище с Главната пътна връзка на Смолян в кв. Райково.
Общата дължина на сектора, предстоящ на планиране, е 22.115 км. Прогнозната стойност за поръчката е 290 000 лева без Данък добавена стойност , обезпечени от бюджета на АПИ. Първият стадий на отваряне на предложения е към този момент минал.
Ако този сектор се извърши до отварянето на бъдещия Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем-Ксанти “, достъпът до него от българска страна ще бъде гарантиран през три метода, защото пътищата са високопланински и постоянно се блокират през зимата. Единият метод е през второкласния път Смолян – Средногорци – Рудозем - Граничен контролно-пропусквателен пункт. Вторият е от Смолян през Смилян до Рудозем към граничния пункт, а третият ще е от Смолян през връх Средногорец и Рудозем до пункта.

„ С въвеждането на тол системата не е заложена като доходи цялата стойност, която по принцип чакаме да получим посредством въвеждане на толове. Знаете, че през 2019 година като избрана дата за въвеждане на тол таксите е 16 август. Това значи, че половин година винетната система ще бъде в деяние. В държавния бюджет са заложени доходи за шестте месеца на 2019 година, в които ще имаме тол такси и това ще бъдат средства допълнително, които ние ще можем да използваме. В приоритизирането на обектите от Агенция „ Пътна инфраструктура “ тези, които се плануват като предпочитани за 2019 година, огромната част от тях са третокласни пътища. Тъй като Вие сте от област Смолян, ще Ви кажа двата пътя в Смолян, които са предпочитани и са третокласни. Единият път е: Стояново – Ардино, на стойност 10 млн. 200 хиляди лева – с дължина към 20 км (пътят е в Кърджалийска област – бел. ред.), и другият е Рудозем – Смолян, към 22 км, на стойност малко над 14 млн. лева Колегите от Агенция „ Пътна инфраструктура “ са се пробвали във всяка една област да приоритизират тези сектори и дружно да търсим средства – както целеви от държавния бюджет, по този начин и със средствата на Агенцията, да успеем този проект за 2019 година да бъде осъществен по този начин, че поетапно за няколко години да можем да рехабилитираме цялата пътна мрежа “, е показала в Народното събрание министър Аврамова.
Преди дни АПИ започва социална поръчка за разработване на механически план и за различен път в Родопите. Това е сектор с дължина 11,9 км от третокласния път Лъки-Джурково – околност Здравец – околност Момина вода – околност Рожен, на чийто връх се намира Националната астрономическа обсерватория. Прогнозната стойност за проектирането е 167 000 лв. без Данък добавена стойност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР