14 милиона лева повече средства са предвидени за общопрактикуващите лекари.

...
14 милиона лева повече средства са предвидени за общопрактикуващите лекари.
Коментари Харесай

Жени Начева: Не планираме недостиг в бюджета на НЗОК



14 милиона лв. повече средства са планувани за общопрактикуващите лекари. Нашето предложение е те да са ориентирани към детското опазване на здравето и извъндиспансерното лекуване. Това сподели зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева в ефира на БТВ.

Тя добави, че са планувани 24 милиона трансфер от Министерство на здравеопазването към НЗОК. „ Таксата, която персоналните лекари получават е най-малък дял от общия растеж на приходите им. Затова ги приканвам за рационален разговор “.

Начева заяви, че все още 157 милиона лв. са просрочените отговорности при държавните лечебни заведения. „ Около 35 от тях образуват просрочени отговорности. Основен фактор за това е недоброто финансово ръководство от управленията. Затова правим инспекции. На базата на тях формулираме общи правила за финансово ръководство, договаряме и разсрочени заплащания, с цел да не се позволен банкрути “. „ Препоръчваме лечебните заведения да имат единни правила за финансово ръководство и да не се стига до безразсъдно разходване на средствата “, акцентира Начева.

На въпрос дали има недостиг на онколекарства, съобщи: „ Ще стартираме неотложно нов търг за обезпечаване на онколекарства. Ще се вкара по-строг надзор на лечебните заведения. Недостиг на медикаменти няма да има “, безапелационна бе тя. От думите й стана ясно, че от 26 нови медикаменти за 13 се вкарва по-строг надзор “.

„ Не планираме дефицит, защото тази година има 400 милиона растеж в бюджета на НЗОК. При вярно разходване на средствата “, сподели още тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР