14-годишно момченце от Банско е прието с усложнение от грип,

...
14-годишно момченце от Банско е прието с усложнение от грип,
Коментари Харесай

14-годишно момче е в безсъзнание след грип


14-годишно момченце от Банско е признато с затруднение от грип, изпаднало в безсъзнание в реанимация на благоевградската болница. Момченцето е със подозрение за менингоенцефалит.

Първа помощ му е оказана от незабавен екип в дома му в Банско, откакто получило мощно главоболие, съпроводено с повръщане, изгубило съгласуваност и направило спазъм. Детето е признато по неотложност в болничното заведение в Разлог, само че поради нестабилното му положение е превозено за благоевградската болница, заяви struma.bg.

„ Момчето постъпи в незабавно поделение малко преди среднощ в тежко положение с затруднение от грип ”, сподели дежурният доктор доктор Любима Кръстева.

Спешната лекарка разясни: „ На детето се организира антибиотично лекуване вкъщи, в началото недоволствата са били от болки в гърлото, мощна кашлица и нараснала температура. Направена е рентгенова фотография и не е открито инфектиране на белия дроб. След като повърнало същия ден, изпаднало в несигурно положение с промени в съзнанието, родителите незабавно потърсили помощ. В незабавно поделение предприехме реанимационни дейности с анестезиологичен екип. Свикан бе по неотложност и екип за съвещания отпред със завеждащия на инфекциозно доктор Гайдарска, дежурен доктор от неврология и педиатър. След осъществените проучвания детето е настанено в реанимация ”, заключи доктор Кръстева.

„ Това е първият тежък случай с затруднение от грип при дете за тази година, момчето остава за интензивно лекуване ”, сподели шефът на МБАЛ – Благоевград доктор Огнян Митев. Той добави, че приемната диагноза е менингоенцафалит, предстоят допълните проучвания за определяне на точния извършител на рисковото заболяване, както и консултация с народен експерт по детски инфекциозни заболявания, който ще дойде през днешния ден на място в реанимация.

„ По 5-6 пневмонии откриват дневно при рентгенографии на бял дроб дежурните екипи в образна диагностика на МБАЛ – Благоевград. В момента има завишаване на заболеваемостта от затруднения на остри вирусни инфекции – бронхити и пневмонни, съществена група са възрастни хора, които имат хронични заболявания ”, разясни доктор Митев.

И 20-годишен юноша от Благоевград е признат през вчерашния ден за лекуване в болничното заведение с инфекциозна мононуклеоза. Момчето се оплаквало от болки в гърлото и полипи. Това заболяване се предизвиква от вирус, лекуването се организира в болница, разясниха от Регионалната здравна ревизия в Пиринско. Най-често боледуват деца и младежи до 30-годишна възраст. Оплакванията са висока температура над 38 градуса, настинка, болки в гърлото, лимфните възли са увеличени, изключително в шийната област, както и подмишниците, сливиците също се уголемяват.

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР