14.12., зала 1 на НДК След гастроли в Концертгебау, Карнеги хол, Сантори

...
14.12.,
зала 1 на НДК
След гастроли в Концертгебау, Карнеги хол, Сантори
Коментари Харесай

Краля на циганската цигулка ще възпламени НДК

14.12.,

зала 1 на НДК

След гастроли в Концертгебау, Карнеги хол, Сантори хол и Операта в Сидни тази събота Краля на циганската цигулка ще свири за пръв път в София (през пролетта той гостува във Варна). Ексцентричният маджарски виртуоз Роби Лакатош е посрещан с идентичен екстаз от рецензията и публиката. Носят се митове за концертните му фиести, за главозамайващите фестивални представяния с неговия отбор. При него всичко е импровизация - съгласно настроението на слушателите той взема решение дали да свири джаз, класика или балкански ритми; трансформира модуса на композициите по отношение на реакциите на аудиторията.

Седмо потомство цигулков виртуоз, актьор с класическа подготовка, сюблимен тълковник, аранжор и композитор, Лакатош е последовател на именитата музикантска фамилия Бихари. Той стъпва върху вековна традиция, с цел да сътвори своя характерен жанр, съчетаващ циганската музика с орнаментиката и духа на класиката, джаза и чардаша. Кариерата му потегля нагоре след срещата със сър Йехуди Менухин.  " Той идваше в моя клуб в Брюксел всеки месец в продължение на години. Покани ме да изсвиря три концерта дружно с него. От този миг стартира всичко за мен. Моят първи контракт с „ Колумбия “ пристигна тогава, след това с „ Дойче грамофон “ и по този начин нататък. Менухин беше популярен актьор и огромен човек. А Стефан Грапели беше съвършеният джазмен, с него беше наслаждение да импровизираме дружно. С Найджъл Кенеди също имахме страхотни прекарвания - той може да свири всичко - класика, само че и приказен джаз, ирландска музика и даже рок. Винаги е премеждие да сме на една сцена “, споделя за пътя си към върха Лакатош.

Роби Лакатош пристига в София със своя отбор - контрабасиста Вилмош Чикош, цимбалиста Йено Листеш - титулуван като най-хубавия от поколението си на този характерен инструмент, Ласло Бони - втора цигулка, китариста Ласло Балог и пианиста Роберт Жакчи Лакатош. " Много съм благополучен, тъй като имам до себе си страхотни музиканти. Изключително мъчно е да се открият такива актьори - съвършени в класиката, изгарящи в циганската музика и извънземни в джаза. Какъвто и тип музика да свирим, ние би трябвало да сме най-малко 100-процентови. Това е една от тайните на нашия триумф. "

Към тях ще се причисли и български симфоничен оркестър - този на Classic FM Radio. 

В София унгарският виртуоз ще свири с историческата цигулка, с която излиза на сцената в най-престижните зали по света. Тя е направена през ХVIII век и е дело на един от последните майстори от Венецианската лютиерска школа - Анселмо Белосио. Специфичният външен тип на Лакатош, който е оценен и от киното - с неговите емблематични мустаци и хусарски костюми, поставя собствен щемпел и върху скъпия инструмент. Знаменитите мустаци стоят като автограф на капака.

Концертът на Роби Лакатош се организира от Elite PM Agency със съдействието на Унгарския културен институт и посолството на Унгария у нас. Билетите стартират от 40 лева и могат да се купят на касите на НДК, в мрежата на " Ивентим ", Български пощи, бензиностанции OMV и др. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР