1368 нови случаи на коронавирус са установени за последното денонощие

...
1368 нови случаи на коронавирус са установени за последното денонощие
Коментари Харесай

1368 са новите случаи на коронавирус у нас. Пикът се очаква през октомври

1368 нови случаи на ковид са открити за последното денонощие у нас при направени 26 727 теста, сочат данните в Единния информативен портал. В процентно изражение п оложителните проби са 5,11% . За съпоставяне, ден по-рано новите инфектирани бяха 1371, при направени 20 952 теста.

През последните 24 часа са умряли 21 души с коронавирус, а излекуваните са 410 . В болница са намират 2313 пациенти, като 193-ма от тях са в интензивно поделение. Поставени са 11 774 дози ваксина, с които общият брой доближава 2 212 854 дози.

Намираме се при започване на четвъртата вълна , която е по-различна от миналата и ще мине под знака на индийския вид на вируса. Пикът й ще бъде малко откакто тръгнат учениците на учебно заведение, сред 10 и 20 октомври , казва вирусологът проф. Радка Аргирова в изявление за БГНЕС.

Тя е безапелационна, че  ваксината е единственият вид вирусът да бъде погубен.  Проф. Аргирова изяснява, че следи разтегнато във времето навлизането в четвъртата вълна и това е открила още на 1-ви август , когато случаите с новозаразени са почнали да се покачват.

„ Още тогава се видя едно леко завишаване в броя на новозаразените със SARS CoV-2, на фона на предходните дни и седмици, в които такива липсваха или бяха единични “, разяснява тя и споделя, че всички проби, които е подала за секвениране в Националния център по заразни и паразитни заболявания са открили съществуването на индийския тип на вируса.

„ Очевидно тази вълна се асоциира с индийския вид, по този начин както се случва и в останалите страни. Ние вървим с към месец, месец и половина, след тези които първи рапортуваха за съществуването му “, декларира тя и акцентира, че пикът на вълната ще бъде малко, откакто учениците тръгнат на учебно заведение, най-вероятно сред 10 и 20 октомври.

Тази вълна ще е по-различна от досегашните, споделя още тя.

„ По-различна е по няколко аргументи. Първата е, че въпреки всичко имаме едно 20% хора, които са имунизирани. Това е един декор. Известно е, че утвърдените ваксини индуцират обезвреждащи антитела и против индийския вид. Поради това чакаме имунизираните, които могат да се заразят, че или няма да се разболеят, или това ще бъде доста леко, и ще наподобява на грип. При този вид отсъстват признаци като липсата на подушване на усет или намаляването му, което беше особено за началото на пандемията “, показва вирусологът, само че и разяснява, че тези признаци не са изчезнали изцяло.

Тя показва, че признаците, с които стартира болестта са гърлобол, хрема, на места висока температура.

„ Много по-рядко е задухът, по-рядко са дихателни феномени, които бяха преди всичко при предходните разновидности. Има ги, само че те се доста по-малко. Отделно от това този вид на вируса заразява доста по-лесно. Това се дължи на обстоятелството, че има доста по-голям брой вирусни частици в носоглътката, горните дихателни пътища. Много повече частици могат да заразят близките и по тази причина се приказва непрестанно за маските “, споделя още специалистът и прибавя, че този вирус има рецептори във всички органи и тъкани на организма и по тази причина той води до повреди във всички органи.

По думите ѝ лекото протичане на болестта е притеснително, тъй като хората няма да се разболеят или няма да виждат, само че те ще станат преносители на вируса.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР