134 дела срещу нормативни актове са образувани във Върховния административен

...
134 дела срещу нормативни актове са образувани във Върховния административен
Коментари Харесай

Делата срещу актовете на властта са скочили двойно за година

134 каузи против нормативни актове са формирани във Върховния административен съд през 2019 година Това е два пъти повече в сравнение с през 2018 година, регистрира ръководителят на съда Георги Чолаков. Излиза, че през ден жителите нападат по един акт на властта, който считат за противозаконен. Чолаков не се ангажира с извод дали нарастването е поради повишената интензивност на жителите, или поради влошаващото се качество на нормативните актове. Най-често се нападат наредби, свързани с " Топлофикация ", опазване на здравето и екология, добави Чолаков. Не беше показана статистика какъв брой от атакуваните нормативни актове падат в съда. През 2019 година обаче Върховен административен съд е решил 114 каузи против нормативни актове.

През 2019 година във Върховен административен съд са формирани 15 060 каузи, което е с 827 по-малко спрямо миналата година. Свършени са 17 239 каузи. Висящите каузи са намалели с 36% и в края на 2019 година те са били общо 3989.

Над 800 са делата пo зaĸoнa зa yпpaвлeниe нa cpeдcтвaтa oт eвpoфoндoвe (ЗУCECИФ), пocoчиxa oт pъĸoвoдcтвoтo нa BAC. Cpeд тяx ca и ĸaзycи c " ĸъщи зa гocти ", при които се желае oтмянa нa oтĸaзи зa изплaщaнe нa eвpocpeдcтвa пo пpoeĸтитe.

Друга забавна наклонност в съда е намаляването с над 45% на броя на изборните каузи, прегледани във Върховен административен съд и районните административни съдилища, спрямо 2015 година, когато също е имало избори. От съда нямаха пояснение и на тази наклонност.

В околните месеци се чака Върховен административен съд да показа разбор за аргументите за неизпълнието на правосъдни решения, както и изследване на делата, които самите съдии се лимитират да гледат, т.е. отхвърлят правораздаване. Според магистрати най-вече локалната власт не извършва правосъдните решения, този проблем не съществувал при централната власт. Беше даден образец с анулирана разпоредба за локални налози в една община, чиято реакция била да попита дали правосъдното решение е наложително.

Според Чолаков, без значение, че постоянно виновни за осъществяването са общинските препоръки, които са групов орган, няма спънка да бъде глобен ръководителят на съвета.

Анализът ще се прави по европроект.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР